ارزیابی محتوای پروتئینی و اسیدهای نوکلئیکی مسیرهای سیگنالینگ دخیل در اپی ژنتیک سرطان و Personalized medicine

مساله درمان سرطان یکی از موضوعات مطرح و چالش برانگیز در مطالعات روز دنیا میباشد، بنابراین میتواند از موضوعات جذاب برای انتخاب پایان نامه ارشد، دکتری و سایر طرحهای پژوهشی باشد. علیرغم این باور که سرطان یک اختلال ژنتیکی است، برنامهریزی مجدد اپیژنتیک، نقش مهمی در شروع و پیشرفت تومور دارد. این تغییر در سطح اپیژنوم بسیار متنوع است و از جمله شایعترین این تغییرات در حوزهی سرطان، هایپرمتیلاسیون انتخابی DNA همراه با هایپومتیلاسیون کلی DNA است.
عوامل اپیژنتیکی متعددی مانند گروههای متیل میتوانند DNA را تغییر دهند. با این حال، سلولهای سرطانی یک نمای بسیار نامنظم از متیلاسیون DNA را نشان میدهند. وابستگی سلول های سرطانی به متیلاسیون DNA و برگشت پذیری این متیلاسیون، آن را به یک هدف امیدوارکننده برای درمان سرطان تبدیل میکند. متیلاسیون DNA توسط متیل ترانسفرازهای معمول DNA، (DNMT) تنظیم میشود.
جهت مشاوره رایگان با مشاورین شرکت بافت و ژن پاسارگاد تماس بگیرید
۰۲۱۶۶۱۲۱۹۸۳
یکی از درمانهای رایج با هدف ایجاد تغییرات اپیژنتیکی که اخیراً مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از داروی آزا-سیتیدین است که به دلیل القای پدیده «شبیه سازی ویروسی» یا (Viral mimicry) با ایمونوتراپی سرطان ترکیب شده است. “شبیه سازی ویروسی” همانطور که از نام آن برداشت میشود، یک پاسخ ضد ویروسی در برابر محرکهای داخل سلولی به جای ویروسهایی است که وارد بدن میشوند و میتواند سیستم ایمنی ذاتی و سازگار را در پاسخ به منابع درونی RNA یا DNA سیتوزولی تحریک کند. در پاسخ ایمنی ویروسی، مولکولهای دو رشتهای RNA (dsRNA) ویروسی توسط گیرنده های تشخیص الگو یا Pattern recognition receptors (PRR) مثل PKR شناسایی میشوند و پاسخ ایمنی شامل القای سیتوکین و اینترفرون (IFN) ایجاد میشود.
داروهای اپیژنتیک میتوانند رونویسی را از عناصر تکراری (Repeated element) غیرفعال مانند عناصر LINE، SINEs و LTR/ ERVs را افزایش داده و RNA دو رشتهای (dsRNA) را تشکیل دهند. این dsRNAها برای سلول به عنوان RNAی ویروسی تلقی میشوند و سلول فکر میکندکه با یک ویروس مواجه شده و شروع به القای پاسخ ایمنی مینماید و به دنبال آن حجم زیادی اینترفرون تولید خواهد کرد. هرچند که این القای پاسخ ایمنی و اینترفرون میتواند منجر به سرکوب سلول سرطانی شود، ولی در استفاده مداوم دارو، تولید مداوم اینترفرون منجر به تهاجمیتر شدن سلولهای سرطانی میشود. بنابراین در این حالت، سلول سرطانی به داروی اپی ژنتیک مقاومت نشان می دهد. در موضوعات مطالعاتی جدید در پایاننامه و مطالعات اخیر سعی بر برطرف کردن و معرفی داروهایی است که بتواند این مسیر را بدون عارضه و با بالاترین کارایی ایجاد کند.

جهت مطالعه دیگر موضوعات پایان نامه کلیک کنید
یکی از موضوعات جالب برای پایان نامه های ارشد و دکتری، هدف قرار دادن پروتئینهای دخیل در این مسیر برای افزایش بازدهی داروهای اپیژنتیکی می باشد. از آنجایی که dsRNAها توسط Toll-like receptorها (TLR) شناسایی میشوند و یک استرس سلولی مانند استرس شبکه اندوپلاسمی را القا میکنند، میتواند منجر به آغاز پاسخ ایمنی گردد.
علاوه بر این بررسی SNPهای ژنهای کلیدی مثل TLR در این مسیر سیگنال رسانی میتواند منجر به شناسایی بیماران مستعد به پاسخ مثبت دارویی در مبحث personalized medicine گردد که یکی دیگر از موضوعات به روز و قابل بررسی در پایاننامه ارشد و دکتری میباشد. در این حیطه ارتباط یک واریاسیون ژنتیکی داخل یک ژن یا در ناحیه تنظیمی یک ژن با یک بیماری موضوع Personalized medicine را مطرح میکند. درمان بهینه و مدیریت کلینیکی از شخصی به شخصی دیگر متفاوت است و تفاوتهای ژنتیکی نقش کلیدی در تشخیص اینکه چه دارویی و چه دزی برای هر بیمار ایمن و موثر است بازی میکند. شناسایی تفاوتهای ژنتیکی که میتواند در درمان بهینه نقش داشته باشد، میتواند در حوزه درمان سرطان به طور ویژه مورد بررسی قرار گیرد. این مساله در حوزه فارماکوژنومیکس قرار میگیرد و بیماران را قادر میسازد تا داروی مناسبی را دریافت کنند و پاسخ های نامناسب را کاهش و نتایج درمانی را بهبود بخشند. بنابراین، یافتن SNPهای مناسب از ژنهای کلیدی میتواند به پیدا کردن دارو و دز مناسب برای بیمار کمک کند و از مهمترین موضوعات در درمانهای اخیر سرطان در حوزه ژنتیک میباشد.