مدل سازی حیوانیمطالعات حيواني

ایجاد مدل نهان بیضه ای (کریپتورکیدیسم)

نحوه ایجاد مدل نهان بیضه یا کریپتورکیدیسم در حیوانات آزمایشگاهی

ایجاد مدل کریپتوکریدیسم یا القا مدل بیماری نهان بیضه ای یکی از روشهای پر اهمیت در بررسی و پژوهش درباره این بیماری که یکی از شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی در پسران است میباشد. جهت پژوهش در زمینه این بیماری ، با القاء مدل بیماری حیوانی در انواع حیوانات آزمایشگاهی همچون موش آزمایشگاهی، امکان تحقیق و پژوهش برای محققین فراهم میشود. یکی از خدمات پر متقاضی آزمایشگاه مطالعات حیوانی بافت و ژن پاسارگاد، ایجاد مدل بیماری و تیمار حیوانات آزمایشگاهی میباشد.

کریپتوکریدیسم یا نهان بیضه ای چیست؟

مدل کریپتورکیدیسم یا نهان بیضه ای شایع ترین ناهنجاری مادرزادی در پسران است که با ناتوانی یک یا هر دو بیضه در نزول از حفره شکمی به وضعیت طبیعی کیسه بیضه مشخص می شود و شایع ترین علت آزواسپرمی غیر انسدادی در مردان بالغ است.

بروز کریپتورکیدیسم در سراسر جهان حدود ۲ تا ۴ درصد است. لازم به ذکر است بیضه‌های تقریباً ۸۰ درصد بیماران نهان بیضه در سال اول پس از تولد به وضعیت طبیعی کیسه بیضه می رسند. با این حال، دانش ما در مورد علل کریپتورکیدیسم هنوز اندک است. به منظور دستیابی به درک بهتری از علت شناسی، پاتوفیزیولوژی و درمان بالقوه نهان بیضه، تعداد زیادی از محققین از مدل های حیوانی تجربی استفاده کرده اند.

حیوانات «کریپتورکید» را می‌توان به روش‌های مختلفی به‌دست آورد، اما برخی از مدل‌ها از نظر بالینی مرتبط‌تر از بقیه هستند.

جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
۰۲۱۶۶۱۲۱۹۸۳

القا کریپتورکیدیسم در حیوانات آزمایشگاهی

به طور دقیق دلیل اصلی بروز این بیماری مشخص نیست اما می توان گفت ترکیبی از عوامل ژنتیکی در دوران جنینی و دیگر عوامل محیطی باعث اختلال هورمونی، تغییرات فیزیکی و تغییر فعالیت عصبی می شوند که همه‌ی این‌ها روی تکامل بیضه‌های جنین اثر خواهند گذاشت.       

به طور معمول ایجاد مدل نهان بیضه ای در موش یا دیگر انواع حیوانات آزمایشگاهی صورت می گیرد. اما در تحقیقات پژوهشی برای پی بردن به دلایل بیماری کریپتورکیدیسم جهت رسیدن به درمان های گوناگون و تولید داروهای متفاوت نیاز به القا بیماری در حیوانات آزمایشگاهی می باشد

 به موازات پیشرفت علم پزشکی در طول تاریخ، استفاده از حیوانات در پژوهش منجر به شکل‌گیری و تقویت دانش بشر در زمینه بدن انسان گردیده است.البته نظریه چارلز داروین در این امر بی تاثیر نبود. که  منشأ گونه‌ها و شباهت‌های بیولوژیک انسان و حیوانات، میزان کاربرد حیوانات در آزمایش‌ها به صورت چشمگیری افزایش یافت. شرکت بافت و ژن پاسارگاد با بهره مندی از کادری مجرب، آزمایشگاه مطالعات حیوانی مجهز و اتاق مختص نگهداری حیوانات آزمایشگاهی جهت تیمار آنها، امکان انجام تحقیقات با خطای پایین و هزینه مقرون بصرفه را برای محققین و دانشجویان فراهم آورده است.

جهت مطالعه انواع دیگر القای مدل بیماری کلیک کنید

روش های ایجاد مدل نهان بیضه یا کریپتورکیدیسم

ایجاد مدل حیوانی کریپتورکیدیسم تجربی ثانویه

رایج‌ترین روش القا مدل کریپتورکیدیسم بوده که با انتقال یک یا هر دو بیضه‌ به داخل حفره شکمی در حیوان بالغ انجام می شود. این روش برای بررسی چگونگی تأثیر دمای بالا بر بیضه و اسپرم‌زایی مفید است اما با توجه به اینکه در بیضه های نوزاد انسان اسپرماتوژنز هنوز شروع نشده است، کاربرد این مدل محدود است. این روش همچنین می تواند برای مطالعه اثرات کریپتورکیدیسم یک طرفه بر روی بیضه باقی مانده استفاده شود.

کریپتورکیدیسم موش آزمایشگاهی
مدل کریپتورکیدیسم تجربی ثانویه

کریپتورکیدیسم تجربی اولیه

در چندین گونه جوندگان، نزول بیضه پس از تولد اتفاق می افتد و بنابراین می توان با تداخل در روند نزول بیضه به کیسه بیضه در حال رشد کریپتورکیدیسم تجربی اولیه را ایجاد کرد. در چنین مدل هایی می توان تغییرات ایجاد شده در بیضه نزولی را با تغییرات بیضه ای که در شکم باقی می ماند مقایسه کرد. محدودیتی که در القا کریپتورکیدیسم در موش آزمایشگاهی وجود دارد این است که اسپرم زایی در جوندگان در هفته های اول پس از تولد شروع می شود. هنگامی که یک تفاوت دما بین بیضه نزولی و شکمی موش صحرایی (در روز ۱۴-۱۶ پس از زایمان) ایجاد می شود، از سلول های زاینده تا اسپرماتوسیت های مرحله سوم پروفاز میوز ۱ متاثر می شوند اما در انسان شیرخوار تنها گنوسیت ها و اسپرماتوگونی ها در بدو تولد وجود دارند.

کریپتورکیدیسم ناشی از استروژن

درمان با استروژن جنینی منجر به کریپتورکیدیسم می شود. برخی از مطالعات نشان می دهد که کریپتورکیدیسم در انسان ممکن است به دلیل افزایش قرار گرفتن در معرض استروژن ایجاد شود و این فرضیه وجود دارد که سموم محیطی مختل کننده غدد درون ریز شبه استروژن ممکن است در افزایش بروز کریپتورکیدیسم نقش داشته باشد. بنابراین، قرار گرفتن در معرض استروژن در حیوانات آزمایشگاهی یک مدل پر استفاده است. با این حال استروژن اثرات اضافی بر رشد بیضه و اندام تناسلی دارد که جداسازی اثرات ناشی از افزایش دما و کریپتورکید را دشوار می کند.

مدل های ژنتیکی

مدل های موش تراریخته و ناک اوت کریپتورکیدیسم به عنوان مدل تکی یا همراه با سایر ناهنجاری ها گزارش شده است. برخی از این مدل‌ها اطلاعات مهمی را در مورد علت شناسی و همچنین برگشت‌پذیری نقص عملکرد بیضه های ناشی از کریپتورکیدیسم ارائه کرده‌اند.

سویه های حیوانی با کریپتورکیدیسم خود به خود

کریپتورکیدیسم به طور خود به خود در چندین گونه جانوری رخ می دهد و از چنین حیواناتی می توان برای مطالعه استفاده کرد. مزیت اصلی آن این است که آنها اجازه می دهند در گونه هایی مانند میمون ها، خوک ها و سگ ها که مراحل بلوغ بیضه شباهت زیادی به نوزاد انسان دارد مطالعاتی انجام شود که در آنها اثر کریپتورکیدیسم روی بیضه نابالغ در مراحل مختلف رشد بررسی شود.

مراحل ایجاد مدل بیماری کریپتورکیدیسم

  • هر موش با استفاده از کتامین هیدروکلراید داخل صفاقی (۸۰ میلی گرم بر کیلوگرم) و زایلازین هیدروکلراید (۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم) بیهوش می شود.
  • پس از تراشیدن کیسه بیضه، برشی در ناحیه مغابنی کیسه بیضه ایجاد می شود.
  • گوبرناکولوم چپ جدا می شود و حلقه مغابنی خارجی در معرض دید قرار می گیرد.
  • گوبرناکولوم به داخل شکم جابجا می شود و حلقه خارجی بسته می شود
  • اما راه دیگر این است که بعد از تراشیدن موی ناحیه شکم یک برش شکمی در خط وسط ایجاد شود و بیضه سمت راست به داخل حفره شکم کشیده و به دیواره شکم بخیه شود، در حالی که بیضه چپ در کیسه بیضه نگه داشته شود.

آنالیز مدل های القایی نهان بیضه ای

برای بررسی مدل القایی کریپتورکیدیسم تست های مختلفی از قبیل تست بافتی هماتوکسیلین-ائوزین برای بررسی اسپرماتوژنز و بررسی لوله های سمینیفر و امتیاز دهی جانسون، تکنیک وسترن بلات به منظور بررسی فاکتور های Bax،Bcl۲ و caspase3 ،میکروسکوپ الکترونی برای برای بررسی مورفولوژی سلول ها،تست مولکولی و آنالیز اسپرم ها انجام می شود.

مطلب پیشنهادی: تکنیک الایزاتکنیک وسترن بلات

مقاطع بافت شناسی بیضه در القای بیماری نهان بیضه ای
مقاطع بافت شناسی بیضه (۴۰۰×) ، (a) تغییرات در تعداد سلول های اسپرم زا در موش کنترل، (b) موش های کریپتورکید یک طرفه (۱۵ روز)، (c) موش های کریپتورکید یک طرفه (۳۰ روز)، (d) موش کریپتورکید دو طرفه (۱۵ روز)، (e) موش کریپتورکید دو طرفه (۳۰ روز)

جدول امتیاز دهی جانسون اصلاح شده

معیار جانسون یک سیستم امتیاز دهی ده قسمتی برای تعیین کمیت اسپرماتوژنز با توجه به مشخصات سلول های لوله های اسپرم ساز است. در امتیاز جانسن ۱۰ نشان دهنده حداکثر فعالیت اسپرماتوژنز است، در حالی که نمره ۱ نشان دهنده عدم وجود کامل سلول های زاینده است.

امتیاز جانسن اصلاح شده
یافته های بافت شناسیامتیاز
اسپرم زایی کامل۱۰
تعداد زیادی اسپرماتیدهای دیررس ، اپیتلیوم لوله ای نامرتب۹
تعداد کمی اسپرماتید دیررس۸
عدم وجود اسپرماتید دیررس، تعداد زیادی اسپرماتیدهای اولیه۷
عدم وجود اسپرماتید دیررس، تعداد کمی از اسپرماتیدهای اولیه، توقف اسپرماتوژنز در مرحله اسپرماتید، اختلال در تمایز اسپرماتیدها۶
بدون اسپرماتید، تعداد زیادی اسپرماتوسیت۵
عدم وجود اسپرماتید، تعداد کمی اسپرماتوسیت، توقف اسپرماتوژنز در مرحله اولیه اسپرماتوسیت۴
فقط اسپرماتوگونی۳
بدون سلول های زاینده، فقط سلول های سرتولی۲
بدون سلول های اپیتلیال منی ساز، اسکلروز لوله ای۱

مطالب مرتبط: تعیین سیکل باروری موش و رت آزمایشگاهیالقا مدل PCOایجاد مدل آزواسپرمی
خدمات مرتبط: انجام تکنیک وسترن بلات با بانکی غنی از انواع آنتی بادی
 پژوهش و مطالعه بروی حیوانات آزمایشگاهی 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن