پایان نامه های سلولی و مولکولیپیشنهاد موضوع مقالات پایان نامه های زیست شناسیمطالب علمی

تولید انواع رده های سلولی صنعتی نامیرا ( immortalization )

استفاده از رده های سلولی سرطانی نامیرا از به روزترین مطالعات روز دنیا در حوزه‌ی سرطان می‌باشد و مطالعات در این زمینه می‌تواند یکی از پایه‌ای‌ترین راهکارهای تحقیقاتی در زمینه بررسی مسیرهای سیگنال رسانی سرطان و چگونگی پاسخ‌گویی بیماران مبتلا به سرطان نسبت به درمان، باشد. رده‌های سلولی نامیرا، به طور گسترده‌ای به عنوان یک مدل ساده برای بررسی و مطالعه سیستم‌های بیولوژیکی پیچیده‌تر، به عنوان مثال برای تجزیه و تحلیل بیوشیمی و زیست‌شناسی‌سلولی استفاده می‌شود. مزیت اصلی استفاده از رده‌های سلولی برای تحقیق، نامیرا بودن آن است و این رده‌ها را می‌توان به طور نامحدود کشت داد. این مساله تجزیه و تحلیل بیولوژی سلول‌هایی که عمدتا عمر محدودی دارند را ساده خواهد کرد.

جهت مشاوره رایگان با مشاورین شرکت بافت و ژن پاسارگاد تماس بگیرید
۰۲۱۶۶۱۲۱۹۸۳

رده ‏های سلولی نامیرا می‌توانند تکثیر شده و یک جمعیت کلونال ایجاد کنند که به نوبه‌ی خود می‌توانند به طور نامحدود تکثیر شود. این مساله اجازه می‏دهد تا بارها تجزیه و تحلیل بر روی سلول‌های یکسان از نظر ژنتیکی تکرار شود، که برای تکرار آزمایش‌های علمی مطلوب است از طرفی تست‌های جایگزین مانند انجام آنالیز بر روی سلول‌های اولیه از چندین اهداکننده بافت، این مزیت را نخواهد داشت.

این سلول‌ها در مطالعات بیوتکنولوژی برای اهداف مختلف، از جمله سنجش سمیت ترکیبات یا داروها گرفته تا تولید پروتئین‌های یوکاریوتی استفاده می‌شوند. باید توجه داشت که سلول‌های نامیرا چون اکثرا سرطانی هستند و ژنوم ناپایداری دارند می‌توانند طی پاساژهای طولانی مدت دچار تغییرات ژنتیکی شوند و این مساله می‌تواد تا حدی ماهیت اصلی آن‌ها را دستخوش تغییر قرار داده و نهایتا منجر به نتایج کاذبی در طول انجام روند آزمایش شود. بنابراین ضروری است که انجام آزمایشات زیستی حتما در پاساژهای پایین سلولی انجام گیرد تا از تولید نتایج نادرست جلوگیری گردد.

چندین نمونه از رده های سلولی نامیرا وجود دارد که هر کدام خواص متفاوتی دارند. بیشتر رده‌های سلولی نامیرا شده بر اساس نوع سلولی که از آن منشا گرفته‌اند یا از نظر بیولوژیکی بیشتر شبیه به آن هستند طبقه بندی می شوند در ادامه به چند مورد از این رده‌ها اشاره خواهد شد:

سلول‌های ۳T3: یک رده سلولی فیبروبلاست موشی است که از یک جهش خود‌به‌خود در بافت جنین موش گرفته و کشت شده است.
سلول‌های A549 : مشتق شده از تومور ریه انسانی است.
سلول‌های HeLa : یک رده سلولی انسانی که به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد، از Henrietta Lacks، بیمار مبتلا به سرطان دهانه رحم جدا شده است.
سلول های HEK 293: مشتق شده از سلول‌های جنین انسانی است.
سلول های Huh7: رده سلولی سرطان مشتق شده از هپاتوسیت است.
سلول های Jurkat : یک رده سلولی لنفوسیت T انسانی جدا شده از یک مورد سرطان خون است.
سلول های OK : از سلول های کلیه اپوسوم ماده آمریکای شمالی مشتق شده است.
سلول های Vero : یک رده سلولی کلیه میمون است که به صورت خود به خودی نامیرا می‌شود.


روش‌های مختلفی برای تولید رده‌های سلولی جاودانه وجود دارد:
جداسازی از یک بافت سرطان طبیعی: روش اصلی برای تولید یک رده سلولی نامیرا است. به طور مثال: HeLa انسانی، که از سلول‌های سرطان دهانه رحم یک مادر گرفته شده است.
وارد کردن یک ژن ویروسی به سلول: چرخه سلولی را تا حدی از تنظیم خارج می‌کند (به عنوان مثال، ژن آدنوویروس نوع ۵E1 برای نامیرا کردن رده سلولی HEK293 استفاده شد؛ ویروس Epstein-Barr می‌تواند لنفوسیت‌های B را از طریق عفونت نامیرا کند.
بیان مصنوعی پروتئین‌های کلیدی مورد نیاز برای نامیرا شدن سلول: به عنوان مثال تلومراز که از تخریب انتهای کروموزوم‌ها در طول تکثیر DNA در یوکاریوت‌ها جلوگیری می‌کند.
استفاده از فن آوری هیبریدوما: به طور خاص برای تولید رده های سلولی B نامیرای تولید کننده آنتی‌بادی، که در آن یک سلول B تولید کننده‌آنتی‌بادی با سلول میلوما (سرطان سلول B) ترکیب می‌شود، استفاده می‌شود.

جهت مطالعه دیگر موضوعات پایان نامه کلیک کنید

با توجه به مطالب مطرح شده در حوزه‌ی تولید رده‌های جدید سلولی نامیرا پیشنهاد می‌شود از عناوین به‌روز هیستوژنوتک در حوزه‌ی درمان سرطان در محیط‌های کشت سه بعدی و دوبعدی، همکشتی‌ها و درمان‌های جدید در حوزه کنسرتراپی استفاده شده که می‌تواند پروژه‌های کاربردی برای پایان‌نامه‌های ارشد و دکتری محسوب شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن