نانوبیوتکنولوژی

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی

کورکومین مهم‌ترین جزء تشکیل دهنده زرد چوبه است.این ماده یک ترکیب آنتی باکتریال و نوعی پلی‌فنول طبیعی گیاهی است که از ریشۀ زردچوبه استخراج می‌شود.

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی
ساختار شیمیایی کورکومین

این ماده معمولاً همراه دمتوکسی کورکومین و بیس دمتوکسی کورکومین پودر می‌شود. این ترکیب به سختی در آب حل می‌شود به نحوی که حلالیت گزارش شده‌ی آن حدود ۱۱ نانوگرم بر میلی‌لیتر در بافر آبی ساده  با pH 5 است.

کورکومین در محیط اسیدی پایدار است (۵/۶-۳ pH) اما در شرایط خنثی یا بازی به دلیل هیدرولیز سریع، ناپایدار است. با خوردن زردچوبه، به دلیل انحلال‌پذیری پائین کورکومین در مایع بزاق و پایداری ضعیف آن در مایعات معده و روده، کورکومین اندکی توسط سلول ها جذب می‌شود. علاوه بر این، کورکومین بعد از جذب به سرعت متابولیزه شده و تغییر شکل می­ یابد و در نتیجه دسترس پذیری زیستی پایینی دارد.

تحقیقات نشان داده است که پس از مصرف داخل صفاقی یا داخل وریدی کورکومین، مقادیر زیادی از آن در صفرا به شکل گلوکرونیدهای تتراهیدروکورکومین و هگزا هیدروکورکومین دفع می‌شود. با این حال در طول چند دهه‌ی گذشته، پژوهش‌های زیادی نشان داده است که کورکومین در درمان اختلالات کبدی، روماتیسم، صفراوی و التهابی می­تواند موثر واقع شود. همچنین در سال‌های اخیر، پژوهش‌های گسترده‌ای در زمینۀ خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و ضد رگ‌زایی این مادۀ گیاهی انجام شده است.

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی
تصاویر TEM الف) باکتریاستافیلوکوکوس اورئوس تیمار نیافته (کنترل)، ب)استافیلوکوکوس اورئوس تیمار یافته با نانوکورکومین، نانوکورکومین بر روی دیواره سلولی باکتری به صورت اتصال سطحی دیده می‌شود و ج) نفوذ نانوکورکومین، شکستن دیوارۀ سلولی و ورود نانوکورکومین به داخل سلول

همچنین مطالعات نشان داده‌اند که کورکومین می‌تواند عامل مهار انواعی از سرطان‌ از جمله خون، مغز، سینه، دستگاه گوارش، سر و گردن، کبد، پانکراس، روده بزرگ، پروستات، تخمدان و پوست باشد. کورکومین همچنین به عنوان یک عامل ضد جهش‌ مؤثر است و توسط مؤسسه ملی سرطان، به عنوان نسل سوم داروهای پیشگیری کننده‌ در شیمی درمانی معرفی شده است.

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی
جذب سلولی نانوکورکومین الف) تصویر میکروسکوپی فاز کنتراست ب) تصویر میکروسکوپی فلورسنت ج) تصویر ترکیب میکروسکوپی فاز کنتراست و فلورسنت.

بدین منظور از روش‌های مختلف دارو رسانی بر پایه‌ی نانو فناوری برای افزایش دسترس‌پذیری زیستی خوراکی، فعالیت زیستی و یا توانایی هدف‌گیری بافت توسط کورکومین استفاده شده است. پیش‌بینی می‌شود با به‌کارگیری نانو فناوری، دسترس‌پذیری زیستی به دلیل کاهش اندازۀ ذرات و در نتیجه افزایش سرعت انحلال، به طور قابل توجهی افزایش یابد. بنابراین ممکن است که نانوفناوری، بهترین روش کاربردی جهت رفع مشکل انحلال و دسترس‌پذیری زیستی داروهای نامحلول باشد.

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی
الف) انحلال نانوکورکومین در آب ب) محلول نبودن کورکومین در آب

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی
انواع مختلف فرمولاسیون‌های نانوکورکومین (A) لیپوزوم، (B) نانوذره پلیمری، (C) نانوذره لیپیدی جامد، (D) میسل، (E) نانوژل، (F) نانوامولسیون (چربی در آب)، (G) کمپلکس فیتوزوم، (H) کمپلکس انکلوزیون سیکلودکسترین و کورکومین به نسبت ۲ به ۱ ، (I) دندریمر.

کاربرد زردچوبه در نانوبیوتکنولوژی
الف) تصویر TEM ب) SEM نانوکورکومین بر پایه پلی ساکارید

مرجع:

آزمایشگاه میکروبیولوژی صنعتی- جهاد دانشگاهی واحد خوارزمی نویسندگان: انسیه صالح‌قمری، مرضیه عزیزی، ابوالفضل عباسی

مطالب مرتبط: سنتز نانوکورکومین بر پایه پلی‌ساکاریدنانوذرات حامل عصاره های گیاهینانوذرات فلزی و اکسید فلزی

خدمات مرتبط: تولید نانو ذرات و نانوساختارها با رویکرد پژوهشی و درمانیاستخراج عصاره، اسانس و مواد موثره گیاهان دارویی

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن