ایجاد انواع مدل های حیوانی بر اساس آخرین مقالات روز دنیا

استفاده از مدل­ های آناتومی و فیزیولوژی حیوانی کمک شایانی به پیشرفت علم و تحقیقات در حوزه سلامت کرده است. به این ترتیب به منظور بررسی فرآیند پیشرفت درمان و بررسی­ های مولکولی و ژنتیکی انواع بیماری­ ها، مدل­ های حیوانی مختلفی ایجاد شده است. این مدل­ های حیوانی به صورت مدل­ های سرطانی، بالینی، جراحی، بررسی ­های داروئی، بررسی توکسیکولوژی، تحقیقات پزشکی، پزشکی بازساختی و مهندسی بافت دست ­بندی شده است. آزمایشگاه تحقیقاتی بافت و ژن پاسارگاد هیستوژنوتک تاکنون موفق به ایجاد مدل­ های آزمایشگاهی زیر در رت و موش شده است که می تواند به صورت کاملا تضمینی در کوتاه­ ترین زمان ممکن و با قیمت مناسب، این نوع مدل ها را در اختیار محققین عزیز قرار دهد.

 نگاهی اجمالی به القا مدل حیوانی

مدل حیوانی، حیوان آزمایشگاهی زنده و اغلب تغییر یافته با مهندسی ژنتیک است که در روند تحقیق و بررسی بیماری‌های انسانی در شرایط In Vivo به منظور درک بهتر روند مکانیسم بیماری، بدون خطر آسیب رساندن به انسان استفاده می‌شود. در پژوهش های القای مدل های حیوانی به طور معمول از انواع موش و رت آزمایشگاهی و دیگر انواه حیوانات آزمایشگاهی همچون خرگوش وهمستر و … استفاده میگردد. با به کارگیری روش‌های مختلف از جمله ژنتیکی، فیزیکی، شیمیایی و غیره انواع مدل بیماری در حیوانات آزمایشگاهی ایجاد و القا می‌شود و پس از تایید مدل ایجاد شده، اهداف تحقیقات و مطالعاتی روی مدل بیماری القا شده انجام می‌شود. در طول تاریخ ملاحظات اخلاقی و ممنوعیت های اجتماعی مانع از مطالعات تجربی زیست‌شناسی و پاتوبیولوژی روی نمونه‌های انسانی شده است. در نتیجه، بیشتر دانش پایه کنونی ما از زیست شناسی، فیزیولوژی، هورمون‌شناسی و فارماکولوژی انسان از مطالعات اولیه مکانیسم‌ها در مدل‌های حیوانی به دست آمده است. ایجاد مدلهای حیوانی فقط به علت اصول اخلاقی نیست، بلکه اغلب دسترسی آسان، دلایل اقتصادی و علمی، مطالعات اولیه در حیوانات را مناسب ترین راه حل برای مطالعات یک مکانیسم بیولوژیکی می‌کند.

انواع القای مدل های حیوانات آزمایشگاهی

مدل های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی در زمینه بیماری های اعصاب و روان

بیماری های سیستم عصبی مرکزی و محیطی و چگونگی القای مدل بیماری

اهمیت سیستم عصبی از لحاظ عملکردی برای موجودات زنده کاملا حیاتی و روشن است. در نتیجه شناخت و شناسایی مکانیسم‌های اختلالات و بیماری‌های سیستم عصبی برای درک بهتر و یافتن درمان موثر بیماری‌های عصبی با ارزش است. از سوی دیگر بیماری‌های مغز و اعصاب را از نظر نوع آسیب و واکنش بدن نسبت به آن آسیب و محل بروز آسیب می‌توان گروه‌بندی کرد. نوع آسیب می‌تواند مادرزادی، عفونی، تروما، اختلال عروقی، متابولیسمی، مسمومیت یا کمبود ویتامین و مواد معدنی باشد و محل بروز این آسیب‌ها نیز می‌تواند در هر بخشی از سیستم عصبی مانند مننژ، اعصاب محیطی، غشای خاکستری یا سفید نخاعی، مخ یا مخچه باشد. بنابراین تحقیق و پژوهش در زمینه این بیماری‌ها و آسیب‌های عصبی در شرایط In vivo از جمله روش‌های کار با حیوانات آزمایشگاهی کارآمد است. یکی از این تکنیک‌ها در آزمایشگاه‌های مطالعات حیوانی، ایجاد انواع مدل بیماری در حیوانات آزمایشگاهی یا همان القای مدل بیماری می‌باشد که جهت پژوهش در زمینه ارائه درمان‌های جدید و به روز بیماری‌های عصبی بسیار مهم است.

کاربرد ایجاد مدل‌های حیوانی انواع بیماری های رایج سیستم عصبی

امروزه بیشتر از ۶۰۰ نوع بیماری عصبی مختلف وجود دارد که تنها برخی از آن‌ها تاکنون قابل درمان هستند، در حالی که برخی دیگر نتایج درمانی چندان امیدوارکننده‌ای را ندارند. بنابراین ارزیابی و تشخیص بیماری‌های سیستم عصبی و تلاش محققان در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی علوم و اعصاب در راستای دستیابی به درمان آن ها در حوزه علوم پزشکی بسیار حائز اهمیت است. در کل درمان بیماری‌های سیستم عصبی، به یکی از روش‌های درمان با دارو، جراحی و رادیوتراپی صورت می‌گیرد. از طرفی هر کدام از این درمان‌ها به شاخه‌های متنوعی تقسیم می‌شود که فضای تحقیقات و طرح های پژوهشی را برای محققان بسیار گسترده و تاثیرگذار می‌کند.


رایج‌ترین و پرکاربردترین این بیماری‌ها که به عنوان ایجاد و القا مدل در حیوانات آزمایشگاهی در تحقیقات دانشگاه های روز دنیا مورد استفاده قرار می گیرد که همواره با چالش مواجه بوده است. مرکز تحقیقات دانش بنیان هیستوژنوتک با توجه به تجربه های بالا و دفعات مکرر القاء این بیماری ها مورد توجه قرار گرفته است.

رایج ترین و پرکاربردترین القای مدل بیماری های سیستم عصبی در حیوانات آزمایشگاهی

  • القاء و ایجاد بیماری سکته مغزی (Brain ischemia )

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری آلزایمر (Alzheimer’s disease)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis Disease)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری پارکینسون (Parkinson’s Disease)

     

  • ✅القاء و ایجاد بیماری صرع یا تشنج (Epilepsy Disease)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری اوتیسم (Otism)
  • ✅ القاء و ایجاد بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (Amyotrophic lateral sclerosis یا ALS )

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری های مننژیت (Disease Meningitis) حاصل از التهاب غشاهای مننژ

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری ضایه نخاعی (Spinal cord injury, SCI)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری تومورهای خوش خیم (الیگودندروگلیوما (Oligodendrogliomas)، مننژیوم (Meningioma)، کرانیوفارنژیوم (Craniopharyngioma)، همانژیوبلاستوم (Hemangioblastoma) ، آدنوم هیپوفیز(Adenoma))

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری ادم و ضربه مغزی (Brain edema)

القای مدل حیوانی صرع

القای مدل های بیماری های مغز و اعصاب در حیوانات آزمایشگاهی - صرع
صرع یک ​​اختلال عصبی چند عاملی است که به دلیل افزایش ترشحات عصبی غیرطبیعی یا تحریک پذیری زیاد نورون ها در بدن ایجاد می شود که منجر به تشنج و یا تکان های غیرطبیعی در بدن می گردد. در واحد مطالعات حیوانی هیستوژنوتک با تجویز سیستمیک یا مغزی اسید کائنیک از طریق جراحی مغز توسط دستگاه استریوتاکس مدل صرع القا می شود. جهت تائید القا این مدل از الکتروانسفالوگرافی (EEG) استفاده می گردد.

القای مدل حیوانی MS

انواع القای مدل های بیماری های مغز و اعصاب و روان - MS
ام اس (MS) به عنوان یک بیماری پیشرونده و تحلیل برنده غلاف میلین در رشته های عصبى واقع در سیستم عصبى مرکزى مطرح می باشد. هیستوژنوتک با بهره وری از متخصصین خود در حوزه علوم اعصاب با استفاده از مواد cuprizone و EAE اقدام به القا این مدل می کند. به منظور ارزیابی ایجاد این مدل، از تست های رفتاری open field و Narrow Beam و Horizontal ladder استفاده می شود.

القای مدل حیوانی اعتیاد

القای مدل بیماری های اعصاب و روان - مدل بیماری اعتیاد
القا مدل اعتیاد با استفاده از مواد مخدر با مجوز سازمان ها و نهاد های مربوطه در هیستوژنوتک انجام می شود. با توجه به نوع پژوهش، تجویز این مواد می توان از راه خوراکی و یا تزریق بر روی حیوانات آزمایشگاهی نظیر موش و رت انجام شود.

القای مدل حیوانی آسیب نخاعی

القای انواع بیماری های مغز اعصاب در موش آزمایشگاهی - مدل آسیب نخاعی
به عنوان یکی از ارزشمند ترین روش ها در درک بهتر مکانیسم های فیزیوپاتولوژی این بیماری و ارزیابی روش های نوین درمانی شناخته می شود. در هیستوژنوتک القا این مدل به واسطه آسیب به نخاع از طریق ایجاد کوفتگی، له شدگی (Compression)، جابجایی ستون فقرات (dislocation)، بریدگی و قطع بافت نخاع انجام می شود. برای تایید‌ ایجاد آسیب نخاعی با شدت‌های مختلف از تست رفتار حرکتی BBB استفاده می شود.

القای مدل حیوانی استرس

ایجاد مدل های بیماری اعصاب و روان - استرس
استرس شرایط روانی است که بر عملکرد روزمره فرد تأثیر می گذارد و هزینه بالایی را بر سلامت عمومی جامعه تحمیل می کند. یافته های اولیه چارلز داروین مبنی بر اینکه حیوانات و انسان ها ویژگی های مشابهی در بیان احساسات دارند را می توان نقطه آغازین استفاده از مدل های حیوانی در این نوع مطالعات دانست. در هیستوژنوتک مدل استرس با استفاده از انواع مواجهات با صدا، لرزش و… ایجاد می گردد.

القای مدل حیوانی پارکینسون

القا و ایجاد مدل های بیماری - پارکینسون
بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی (نوروپاتولوژیک) پیش رونده است که به طور عمده بر نورون های تولید کننده دوپامین در مغز اثر می گذارد. هیستوژنوتک با بکارگیری پرسنل متخصص و تجهیزات به روز خود مدل بیماری پارکینسون را با استفاده از ۶ هیدروکسی دوپامین (۶-OHDA) القا می کند و برای تاییدیه آن از تست های رفتاری میله، تست چرخش (Rotation)، اپن فیلد، شاتل باکس و تست نوسان (Elevated body swing test) استفاده می کند.

مدل های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی در زمینه بیماری های متابولیکی یا مزمن

بیماری‌های متابولیکی و مزمن و چگونگی القای مدل‌های حیوانی

حیوانات آزمایشگاهی به‌ویژه جوندگان به طور گسترده برای مدل های بیماری‌های انسانی به منظور بهبود درک علل و پیشرفت علائم بیماری و آزمایشات تشخیصی تحقیقاتی استفاده می‌شوند. بیماری‌های مزمن مانند چاقی، دیابت و فشار خون بالا که با هم به عنوان سندرم متابولیک شناخته می‌شوند، باعث افزایش مرگ‌و‌میر می‌شوند. برای کنترل این بیماری‌ها، تحقیق در مدل‌های القا شده در حیوانات آزمایشگاهی ضروری است. مدل‌های حیوانی تکنیک‌های آزمایشگاهی در شرایط In Vivo هستند که جهت ایجاد شرایط قابل مطالعه در گونه‌‌های دیگر ایجاد می‌شوند و می‌توان آنها را به دو گروه القای مدل‌های حیوانی طبیعی و مدل‌های حیوانی ژنتیکی تقسیم نمود که هر گروه کارایی‌ و ویژگی‌های خاص خود را دارند. تا به امروز، بسیاری از مدل‌های حیوانی مانند مدل‌های ژنتیکی، القای مدل‌های ناشی از مواد شیمیایی یا رژیم غذایی و مدل‌های مهندسی شده ژنتیکی توسعه یافته و مورد مطالعه قرار گرفته‌اند تا مکانیسم‌های مولکولی و تغییرات عملکردی مرتبط با بیماری‌های متابولیک و مزمن را روشن کنند.

کاربردهای ایجاد مدل های حیوانی در انواع بیماری‌های متابولیکی

سبک زندگی و رژیم غذایی سندرم متابولیک را تعدیل می کند و این باعث ایجاد تغییرات پاتوفیزیولوژیکی در سراسر بدن می شود. از این رو مطالعه راهبردهای پیشرفت و درمان جدید سندرم متابولیک بسیار مهم است. به عنوان مثال کبد چرب یک بیماری قابل برگشت است که به دلیل تجمع مقادیر زیاد چربی در سلول‌های کبد به وجود می‌آید. امروزه کبد چرب غیرالکلی که در فقدان مصرف الکل ایجاد می‌شود به عنوان مشکلی بزرگ مرتبط با سلامت در جوامع امروزی شناخته شده است. با توجه به افزایش آمار مبتلایان به بیماری کبد چرب در جهان و همچنین نقش مستقیم سبک زندگی و رژیم غذایی افراد در ابتلا به این بیماری، مطالعات و تحقیقات این بیماری و بیماریهای مرتبط با آن مانند بیماری‌های قلبی‌ عروقی، دیابت، فشار خون، مشکلات کیسه صفرا و انواع سرطان با ایجاد و القای مدل کبد چرب در حیوانات آزمایشگاهی مانند موش و رت با اهمیت می باشد. ایجاد و القای چنین مدل حیوانی با رژیم غذایی، می تواند مناسب ترین مدل بیماری مورد استفاده در مطالعات باشد.

رایج ترین و پرکاربردترین القای مدل بیماری متابولیکی در حیوانات آزمایشگاهی

  • ✅ القا و ایجاد دیابت (Diabetes)

  • ✅ القا و ایجاد کبد چرب (Fatty liver)

  • ✅ القا و ایجاد چاقی (Obesity)

  • ✅ القا و ایجاد فشار خون (Hypertension)

  • ✅ القا و ایجاد مقاومت به انسولین (Insulin resistance)

  • ✅ القا و ایجاد سیروز کبدی (Liver Cirrhosis)
  • ✅ القا و ایجاد دیس لیپیدمی (Dyslipidemia)

  • ✅ القا و ایجاد هیپرانسولینمی (Hyperinsulinemia)

  • ✅ القا و ایجاد کبد چرب غیرالکلی (Non-alcoholic fatty liver)

  • ✅ القا و ایجاد بیماری مزمن انسداد ریوی (Chronic obstructive pulmonary)

  • ✅ القا و ایجاد نارسایی کلیه (Kidney failure)

القای مدل حیوانی دیابت

القای مدل های حیوانی بیماری های متابولیکی - دیابت
دیابت یک بیماری پیچیده است که حدود ۴٪ از جمعیت بزرگسال جهان را تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری یک اختلال متابولیسمی مزمن است که با نقص در ترشح انسولین وجود می‌آید. در هیستوژنوتک القا مدل دیابت با استفاده از ماده استرپتوزوتوسین (STZ) در سه نوع مدل دیابت شدید، مدل دیابت مشابه دیابت نوع ۱ انسانی و مدل دیابت خفیف و همچنین مدل دیابت نوع ۲ با استفاده از STZ و رژیم غذایی پرچرب القا می شود.

القای مدل حیوانی چاقی

القای بیماری های متابولیکی در موش ازمایشگاهی - چاقی مزمن موش
اضافه وزن و چاقی یک مشکل بهداشت عمومی در سراسر جهان است. شیوع چاقی به طور قابل توجهی افزایش یافته است که نشان دهنده نیاز به مطالعات بیشتر برای درک بهتر این بیماری ها و عوارض مرتبط با آن است. برای مطالعه چاقی و عوامل خطر آن، محققان از مدل های حیوانی چاقی ناشی از رژیم غذایی استفاده می کنند، زیرا این مدل ها در مقایسه با مدل های ژنتیکی چاقی بیشتر به چاقی در انسان شباهت دارد. علاوه بر این، مطالعات با مدل های حیوانی تحت شرایط کنترل شده انجام می شود که درک نتایج را تسهیل می کند.

القای مدل حیوانی سیروز کبدی

ایجاد مدل حیوانی بیماری های متابولیکی - سیروز کبدی
کبد چرب غیرالکلی یک بیماری مزمن کبدی است که دامنه گسترده ای از عالیم بالینی از کبد چرب بدون علامت تا التهاب شدید کبد به همراه فیبروز و گاهی سیروز را در بر میگیرد. در این بیماران مقاومت به انسولین و بیماریهای قلبی-عروقی شایع است. از این رو تحقیقات بالینی در زمینه بیماری کبدی مورد توجه محققان حوزه پزشکی، بیولوژی و تغذیه می باشد. در آزمایشگاه مطالعات حیوانی هیستوژوتک القای مدل حیوانی سیروز کبدی بر پایه رژیم غذایی انجام می شود تا بتوان سیروز کبدی را از بسیاری جنبه ها در شبیه ترین موجودات آزمایشگاهی به انسان مطالعه نمود.

القای مدل حیوانی فشار خون بالا

انواع القای مدل های بیماری های متابولیک در حیوانات آزمایشگاهی - فشار خون
فشار خون بالا شایع ترین بیماری مزمن در جهان است، اما علت دقیق افزایش فشار خون را اغلب نمی توان تعیین کرد. مدل‌های حیوانی برای یافتن پاتوژنز فشار خون بالا و برای آزمایش استراتژی‌های درمانی جدید بسیار مفید اند. علاوه بر این مدل های حیوانی برای بهبود درک پاتوژنز، پیشگیری و درمان فشار خون بالا و بیماری های همراه آن کاربرد دارد. مدل فشار خون ناشی از دگزامتازون یکی از مدل های حیوانی در القای فشار خون است.

القای مدل حیوانی کبد چرب

القای-مدل-کبد-چرب-هیستوژنوتک
امروزه یکی از بزرگترین مشکلات بهداشت عمومی جهان، اضافه وزن و چاقی افراد است. از این رو در آزمایشگاه حیوانی هیستوژنوتک مطالعات در بروز پدیده چاقی و پیشگیری و درمان آن در اولویت پژوهش ها قرار دارد. هیستوژنوتک، مدل کبد چرب را با تجویز رژیم غذایی پرچرب بر روی رت و موش القا می کند.

القای مدل حیوانی نارسایی کلیه

القای مدل های حیوانی بیماری های مزمن - نارسایی کلیه
نارسایی مزمن کلیه با از بین رفتن پیشرونده و غیر قابل برگشت عملکرد کلیه مشخص می‌شود. علائم بالینی نارسایی کلیه به صورت سندرم اورمیک است که معمولاً با کاهش شدید فیلتراسیون گلومرولی همراه است. همچنین این بیماری با تحلیل عضلات اسکلتی همراه است. در آزمایشگاه مطالعات حیوانی با استفاده از دارو یا مواد شیمیایی مانند جنتامایسین و استرس اکسیداتیو، مدل حیوانی نارسایی کلیه جهت مطالعات و بررسی القا می شود.

مدل های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی در زمینه ایجاد انواع سرطان

سرطان و چگونگی القای مدل های سرطان

تنوع بدخیمی های انکولوژی تحت تأثیر ژنتیک پیچیده و مسیرهای سیگنالینگ مولکولی است که توسط سلول های تومور ایجاد شده است. تحقیقات سرطان شامل درک و دانش کامل از ویژگی‌های بیماری جهت توسعه استراتژی‌های درمانی کارآمد و موثر برای استفاده بالینی آینده است. با مطالعات In vitro داده ها و اطلاعات سلولی مهمی در دسترس ما قرار داده می‌شود. با این حال، این داده‌ها به دلیل ناتوانی ما در انعکاس فعل و انفعالات پیچیده پاتولوژی در یک موجود زنده محدود هستند. از سوی دیگر، انواع مدل‌های حیوانی امکان انجام آنالیز آزمایشگاهی را فراهم می‌کنند و با هم نتایج قانع‌کننده و معتبری ارائه می‌دهند. به جز در مورد آزمایش‌های بالینی بسیار کنترل‌شده و تنظیم‌شده، متخصصان ژنتیک و دانشمندان از انسان برای تحقیقات تجربی خود استفاده نمی‌کنند زیرا خطرات آشکاری برای زندگی وجود دارد. در عوض، آنها از گونه های مختلف حیوانی، قارچی، باکتریایی و گیاهی به عنوان ارگانیسم های مدل برای مطالعات خود استفاده می کنند. القای مدل‌های حیوانی مانند موش و رت به طور گسترده در تحقیقات انواع سرطان‌ها به دلیل مقرون بصرفه بودن، دسترسی آسان و تنوع سویه های دارای ایمنی و نقص ایمنی استفاده می شود. تاکنون بیش از ۹۵ درصد از مطالعات In vivo سرطان از موش ها استفاده شده است.

کاربرد ایجاد مدل‌های حیوانی انواع سرطان

سرطان به عنوان دومین بیماری بزرگ از نظر عوارض و مرگ و میر پس از بیماری‌های قلبی عروقی، همواره مورد توجه بشر در سراسر جهان بوده و همین امر آن را به کانون تحقیقاتی در زمینه پزشکی و دارویی تبدیل می‌کند. مطالعات چند دهه گذشته برخی از انواع سرطان را قابل درمان کرده است، اما هنوز بسیاری از سرطان‌های دیگر نیاز به بررسی و آنالیز گسترده‌تر دارند. در تحقیقات سرطان، استفاده از القا مدل‌های حیوانی انواع سرطان می‌تواند به ما در درک اساس ژنتیکی سرطان و نقش ژن‌ها و جهش‌های ژنی خاص در بروز و توسعه سرطان کمک کند، که همچنین توسعه و آزمایش داروهای ضدنئوپلاستیک را نیز تسهیل می‌کند. علاوه بر این، امروزه با توسعه و شناخته شدن پزشکی شخصی، محققان به دنبال القای مدل‌های استاندارد و شخصی‌شده تومورها هستند که بیشتر شبیه تومورهای انسانی باشد. سرطان پستان شایع‌ترین سرطان در بین زنان تشخیص داده شده و سالانه یک میلیون به آمار مبتلایان افزوده می‌شود. در تحقیقات این سرطان، از القای مدل موشی سرطان پستان و نوع متاستاز آن بسیار استفاده می‌شود که روندی مشابه ایجاد متاستاز در انسان داشته باشد. در واقع، ایجاد مدل سرطان پستان در موش، برای مطالعه سرطان پستان در مراحل دیررس و ارزیابی داروهای سرطان و ترکیبات شیمیایی و گیاهی درمانی مفید خواهد بود.

رایج ترین و پرکاربردترین القای مدل سرطان در حیوانات آزمایشگاهی

  • ✅ القا و ایجاد سرطان پستان

  • ✅ القا و ایجاد سرطان پوست

  • ✅ القا و ایجاد سرطان روده

  • ✅ القا و ایجاد سرطان کلیه (Kidney cancer)

  • ✅ القا و ایجاد سرطان کلورکتال (Colorectal cancer)

  • القا و ایجاد سرطان گلیوما (Glioma cancer)

  •  القا و ایجاد سرطان لنفوم (Lymphoma cancer)

  •  القا و ایجاد سرطان خون (Leukemia cancer)

  • ✅ القا و ایجاد تومور مغزی (Brain Cancer)
  • ✅ القا و ایجاد سرطان کولون کارسینوما (Colon Carcinoma cancer)

  • ✅  القا و ایجاد سرطان مری (Esophageal cancer)

  • ✅ القا و ایجاد سرطان معده (Gastric cancer)

     

  • ✅ القا و ایجاد سرطان کارسینومای کبد (Hepatocellular Carcinoma cancer)

  • ✅ القا و ایجاد سرطان ریه (Lung cancer)

  •  القا و ایجاد سرطان ملانوما (Melanoma cancer)

  • ✅ القا و ایجاد سرطان پانکراس (Pancreatic cancer)

  • ✅ القا و ایجاد سرطان مثانه (Bladder cancer)

  • ✅ القا و ایجاد سرطان پروستات (Prostate Cancer

القای مدل حیوانی سرطان سینه

انواع القای مدل های سرطان در موش آزمایشگاهی - تحقیق درباره سرطان سینه
سرطان سینه توجه روزافزونی را در میان محققان دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی در سراسر جهان به خود جلب کرده است. با توجه به محدودیت های زیاد در مطالعات انسانی، همچنان نیاز به توسعه مدل های حیوانی تجربی ادامه دارد. پیشرفت در درمان و پیشگیری از سرطان سینه در توضیح مکانیسم سرطان زایی و پیشرفت آن نهفته است. مدل‌های حیوانی سرطان سینه به ابزارهایی برتر برای بررسی مکانیسم‌ها و مسیرهای ژنتیکی در پیشرفت و متاستاز سرطان سینه برای ارزیابی درمان‌های بالینی تبدیل شده‌اند.

القای مدل حیوانی سرطان پوست

انواع القای مدل های بیماری - سرطان پوست
در طول تکامل، پوست به طور مداوم در معرض عوامل پیچیده، مانند حملات فیزیکی (اشعه خورشید) و بیولوژیکی قرار گرفته است. در پاسخ به این حملات، پوست شبکه های خاصی از حسگرهای مولکولی و سلولی را ایجاد کرده است که مطالعه و شناخت دقیق مکانیسم آنها می تواند به دستیابی درمان های جدید کمک قابل توجهی کند. مدل های موش سرطان زایی پوست یکی از رایج ترین و مقرون به صرفه ترین مدل های حیوانی در آزمایشگاه مطالعات حیوانی است.

القای مدل حیوانی سرطان پروستات

القای مدل بیماری سرطان پروستات در حیوانات آزمایشگاهی
علت دقیق و پاتوژنز سرطان پروستات انسان تا حد زیادی نامشخص است. بررسی مراحل پیشروی سرطان پروستات انسانی دشوار است، اما برخی از مدل های حیوانی فرصت هایی را در این زمینه فراهم می کنند. مدل‌های حیوانی، به‌ویژه مدل‌های موش، نقش اصلی را در مطالعه علت‌شناسی، پیشگیری و درمان سرطان پروستات انسانی ایفا می‌کنند. مدل های موشی سرطان پروستات را می توان به دو گروه کلی تقسیم کرد. مدل‌های موش دستکاری شده ژنتیکی (GEM) و مدل‌های پیوندی.

القای مدل حیوانی تومور مغزی

القای مدل حیوانی تومور مغزی
مدل های حیوانی متعددی در طول ۶۰ سال گذشته برای مطالعه شروع و توسعه تومور مغزی ایجاد شده است. مدل ها را می توان به ۳ دسته تقسیم کرد: (۱) القای شیمیایی مدل‌ها، (۲) مدل‌های موش مهندسی شده ژنتیکی (GEM)، از جمله مدل‌های ناشی از ویروس، و (۳) مدل‌های پیوندی. مدل‌های تومور مغزی موش و رت منجر به توسعه تعدادی از رویکردهای درمانی برای درمان گلیوبلاستومای انسانی شده‌اند و بیشترین استفاده را در انکولوژی عصبی تجربی داشته‌اند.

القای مدل حیوانی سرطان معده

القای مدل حیوانی سرطان روده

القای انواع سرطان در موش های آزمایشگاهی جهت تحقیقات - مدل حیوانی سرطان روده
مطالعات In vivo کنترل شده در مدل‌های حیوانی به عنوان ابزاری حیاتی برای مطالعه مکانیسم‌های مولکولی سرطان‌زایی کولورکتال، آزمایش استراتژی‌های پیشگیرانه و درمانی بالقوه می باشند. مدل‌های ژنتیکی مانند موش Min (نئوپلازی چندگانه روده) که دارای آلل جهش‌یافته ژن Apc موش است، به طور گسترده استفاده می‌شوند. روش دیگر از طریق القای شیمیایی است، مانند تجویز آزوکسی متان.

مدل های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی در زمینه بیماری های دستگاه تولید مثل

القای مدل‌های بیماری سیستم تولیدمثل در مطالعات حیوانی

ساختار بدن انسان به گونه‌ای است که سلول‌های آن را نمی‌توان به عنوان یک واحد جداگانه در نظر گرفت. به عنوان مثال از نظر فیزیولوژی، در سیستم تولیدمثل انسان کلیه سلولهای بخش‌های مختلف هماهنگ با یکدیگر وظایف خود را انجام می‌دهند و اختلال در این روند منجر به بیماری‌های سیستم تولیدمثلی می‌شود که برای بررسی مکانیسم این بیماری‌ها، القای مدلهای بیماری در حیوانات آزمایشگاهی یکی از روش‌های استاندارد و معتبر در شرایط In vivo منظور فهم و درک دقیق‌تر از روند است. چرا که القای مدل‌های بیماری در مطالعات حیوانی پاتولوژی مشابهی با شرایط همان بیماری در انسان را فراهم می‌کند و در نتیجه نتایج معتبر در مورد بیماری‌ها و درمان حاصل می‌شود.

استفاده از القای مدل‌های بیماری‌های سیستم تولیدمثل در حیوانات آزمایشگاهی در حوزه‌های مختلف در تحقیقات پایه، مانند مطالعات در زمینه علت بیماری و مکانیسم‌های پیشرفت بیماری، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است و هنوز مدل‌های حیوانی به عنوان تکنیکی معتبر و متداول در مطالعات بیولوژیک بیماری‌ها نیز استفاده می‌گردد. بیماری‌هایی که در سیستم تولیدمثل حیوانات آزمایشگاهی مانند موش و رت القاء می شوند. عبارت اند از: القای مدل‌های بیماری‌های سیستم تولیدمثل مانند القای مدل اندومتریوز، القای مدل تغییرات بافتی بیضه، القای مدل اواریکتومی ، القای مدل حیوان آزواسپرمی، القای مدل سندروم تخمدان پلی سیستیک، القای مدل سندروم هایپیراستیمولیشن تخمدانی و غیره.

کاربرد ایجاد مدل‌های حیوانی در تشخیص و درمان بیماری‌های دستگاه تولیدمثل

امروزه با شیوع انواع بیماری‌های دستگاه تولیدمثل، یکی از اهداف اصلی کار روی مدل‌های حیوانی، یافتن داروی کارآمد و تاثیرگذار در انواع بیماری‌های سیستم تولیدمثلی است. تلاش محققان بر این است که علاوه بر درک مکانیسم چگونگی ایجاد و پیشرفت بیماری، روشی مطمئن برای درمان نیز پیدا کنند. برای مثال سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یک اختلال هورمونی شایع در زنان است که ۵-۱۰٪ از زنان را مبتلا کرده است و همچنین روز به روز به آمار مبتلایان افزوده می شود. یکی از پیامدهای سندروم PCO ناباروری می باشد از آنجا که درمان ناباروری برای جوامع انسانی دارای جایگاه ویژه‌ای است، با القای مدل حیوانی PCO، تحقیقات گسترده‌ای در زمینه شناخت این بیماری، روش‌های درمان آن، اثربخشی داروهای جدید و بررسی تاثیر فاکتورهای محیطی مانند رژیم غذایی، سبک زندگی و ورزش قابل انجام می‌باشد. بنابراین درمان موفقیت‌آمیز بیماری‌ها با این تکنیک، سبب شده است القای مدل‌های حیوانی کانون توجه پژوهشگران بیولوژی، پزشکی و دارویی باشد. رایج‌ترین و پرکاربردترین بیماری‌های دستگاه تناسلی، به جهت تحقیقات و درمان دارویی از ایجاد و القا مدل بیماری در حیوانات آزمایشگاهی در تحقیقات معتبرترین دانشگاه های روز دنیا و مراکز تحقیقاتی ناباروری مورد استفاده قرار می‌گیرد همچنان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است مرکز تحقیقات دانش بنیان هیستوژنوتک با توجه به تجارب گوناگون و تکرار ایجاد این بیماری ها همواره مورد توجه قرار گرفته است. برخی از بیماری هایی که در مرکز هیستوژنوتک به عنوان مدل بیماری سیستم تناسلی برای ارزیابی درمان های مختلف ناباروری در شرایط گوناگون و دوزهای متفاوت صورت می گیرد به شرح زیر می باشد :

انواع القای مدل‌های بیماری دستگاه تولیدمثل در آزمایشگاه مطالعات حیوانی

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری عفونت دستگاه تناسلی

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری سندرم قبل از قاعدگی (PMS disease)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS Disease)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری اندومتریوز (Endometriosis Disease)

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری سرطان تخمدان

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری انسداد لوله‌های رحمی

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری آزو اسپرمی (Azoospermia)

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری هایپر استیمولیشن (OHSS Model)
  • ✅ القاء و ایجاد بیماری هیپوگنادیسم

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری سرطان پروستات

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری واریکوسل

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری اپیدیدیمیت

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری هیدروسل

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری بیضه رکتریل

     

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری نقص جنینی (Birth defects)

  • ✅ القاء و ایجاد بیماری نهان بیضه ای (Cryptochidism Model)

القای مدل حیوانی واریکوسل

ایجاد مدل های حیوانی بیماری های تولید مثل - واریکوسل
واریکوسل از شایع ترین علل قابل درمان ناباروری در مردان است که در ۱۵ تا ۲۰ درصد از مردان رخ می دهد. یکی از بزرگترین موانع در مطالعه واریکوسل این است که تقریباً در انسان یافت می شود به همین جهت ایجاد مدل های حیوانی واریکوسل از اهمیت ویژه ای در مطالعات ناباروری برخوردار است. هیستوژنوتک این مدل را با انجام جراحی میکروسکوپی بروی حیوانات آزمایشگاهی انجام می دهد.

القای مدل حیوانی کریپتوکریدیسم

القای مدل های بیماری های تولید مثل و دستگاه تناسلی در حیوانات آزمایشگاهی - کریپتوکریدیسم
با اینکه کریپتورکیدیسم شایع ترین ناهنجاری مادرزادی در پسران است، ولی دانش بشر در مورد علل ایجاد کریپتورکیدیسم هنوز بسیار اندک است. به منظور درک بهتر پاتوفیزیولوژی و درمان بیماری کریپتورکیدیسم از مدل های حیوانی استفاده می شود. در هیستوژنوتک با استفاده از جراحی مدل نهان بیضه ای القا می شود.

القای مدل حیوانی PCO

انواع ایجاد بیماری های دستگاه تناسلی در موش آزمایشگاهی - PCOS
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی است که با افزایش سطح آندروژن، بی نظمی قاعدگی و یا کیست های کوچک در یک یا هر دو تخمدان مشخص می شود. این اختلال می تواند مورفولوژیکی (تخمدان پلی کیستیک) یا عمدتا بیوشیمیایی (هایپرآندروژمی) باشد. در هیستوژنوتک مدل PCO با استفاده از داروی استرادیول والرات طی دوره و دوز مشخص القا می شود.

القای مدل حیوانی هایپر استیمولیشن

هایپراستیمولیشن تخمدان در موش آزمایشگاهی
هایپراستیمولیشن تخمدان یک سندرم بالقوه خطرناک است که می تواند در طول درمان ناباروری با استفاده از روش های القاء تخمک گذاری و هایپراستیمولیشن کنترل شده رخ دهد. در آزمایشگاه هیستوژنوتک با استفاده از هورمون های PMSG و HCG این مدل القا می شود.

القای مدل حیوانی آزواسپرمی

آزواسپرمی یکی از شایع ترین انواع ناباروری در مردان است که در انزال فرد اسپرمی وجود ندارد. از عوامل آن می توان به انسداد دستگاه تناسلی، مشکلات هورمونی اشاره کرد. در هیستوژنوتک با استفاده از داروی بوسولفان به وسیله ی تزریق سفاقی طی دوز و دوره مشخص مدل آزواسپرمی القا می شود. تائید القائ این مدل با تست اسپرموگرام مشخص می شود.

القای مدل حیوانی نقص جنینی

سایر مدل های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی

القای مدل های انواع بیماری‌ها در مطالعات حیوانی

مدل بیماری حیوانی یک حیوان زنده، غیر انسانی و اغلب ایجاد شده با مهندسی ژنتیک است که در طول تحقیق و بررسی بیماری‌های انسانی به منظور درک بهتر روند بیماری، بدون خطر آسیب رساندن به انسان استفاده می شود. انواع مدل‌های حیوانی به‌عنوان پلی بین مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات روی انسان عمل می‌کنند. به این ترتیب، القای مدل‌های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی تأثیر زیادی در بررسی بسیاری از وضعیت های پزشکی بیماری‌ها داشته‌اند. برخی از بیماری ها در انسان مشابه بیماری هایی است که در بسیاری از گونه‌های حیوانات آزمایشگاهی اتفاق می‌افتد که عبارتند از هیپوکسی، اعتیاد، انواع بیماری های عفونی، سوختگی، زخم. بنابراین استفاده از حیوانات آزمایشگاهی به عنوان مدلهای تجربی برای بیماری های انسانی در حال حاضر به عنوان یک امر ضروری در تحقیقات بیماری‌ها و عوامل بیماری‌زا دیده می‌شود.

کاربردهای ایجاد مدل‌های حیوانی انواع بیماری‌ها

مدل‌های حیوانی بیماری‌ها ابزار ضروری برای آشکار کردن پاتوفیزیولوژی بیماری‌ها و ارائه رویکردهای جدید برای توسعه درمان‌ها و یافتن داروهای جدید هستند. مدل‌های حیوانی برای درک فاکتورهای مختلف دخیل در ایجاد بیماری‌ها مانند نحوه انتقال، مکانیسم عمل در بدن و پاتوژنز ارگانیسم‌های عفونی و ایمنی میزبان حیاتی هستند. علاوه بر این با توجه به نیاز جوامع بشری به درمان سریع و با کارآمدی بالا، مدل‌های حیوانی در ساخت و آزمایش واکسن و داروهای درمانی نیز کاربرد دارد. به عنوان مثال عارضه سوختگی یکی از آسیب های دردناک است که سالانه آمار بالایی از قربانیان آن را بصورت صدمات جسمی و روانی تجربه می کنند. بنابراین یکی از مدل های رایج و مورد نیاز در تحقیقات سوانح سوختگی، ایجاد و القای مدل سوختگی در موش است که القای مدل سوختگی برای بررسی روند بهبود و مطالعه تاثیر انواع زخم پوش‌های جدید سنتز شده، داروهای شیمیایی و گیاهی در روند بهبود انجام می شود.

رایج ترین و پرکاربردترین القای مدل بیماریها در حیوانات آزمایشگاهی

  • ✅ القا و ایجاد سوختگی (Burn)

  • ✅ القا و ایجاد زخم (Wound)

  • ✅ القا و ایجاد پیوند اعضا (Organ transplantation)

  • ✅ القا و ایجاد هیپوکسی (Hypoxia)

  • ✅ القا و ایجاد اعتیاد (Addiction)
  • ✅ القا و ایجاد بیماری ایسکمی قلبی (Myocardial ischemia)

  • ✅ القا و ایجاد ترانسژنیک (Transgenic)

  • ✅ القاء ایجاد بیماری آتروفی عضلانی

  • ✅ القاء و ایجاد مدل بیماری نقص سیستم ایمنی

  • ✅ القا و ایجاد مدل بیماری انسداد مجاری ادراری

  • ✅ القاء و ایجاد مدل بیماری زخم عفونت ویروسی (Viral Infection Model)

القای مدل حیوانی زخم های پوست

القای مدل زخم در حیوانات آزمایشگاهی
زخم به عنوان اختلال در تداوم آناتومی و عملکردی سلولی یک بافت زنده تعریف می شود و ممکن است در اثر عوامل فیزیکی، شیمیایی، حرارتی، میکروبی یا ایمنی ایجاد شود. بهبود زخم های مشکل-ساز، به ویژه زخم های مزمن و اسکارهای پاتولوژیک، مجموعه ای پیچیده از رویدادها است که تحت تأثیر عوامل مختلف درونی و بیرونی قرار دارد. بنابراین نیاز به مطالعات بالینی و پاتولوژی جهت بهبود روندهای درمانی در مدل های حیوانی زخم های ایجاد شده در آزمایشگاه مطالعات حیوانی دارد.

القای مدل حیوانی زخم های عفونی دیابتی

القای مدل زخم عفونت ویروسی
درمان زخم های عفونی دیابتی به دلیل پاتوفیزیولوژی چندوجهی آن همیشه برای جامعه پزشکی چالش برانگیز است. به دلیل ملاحظات عملی و اخلاقی، مطالعات مستقیم روشهای درمانی روی انسان محدود است. بنابراین، برای انجام مطالعات روی حیواناتی که تنوع ژنتیکی و بیولوژیکی کمتری دارند ایده آل است. محققان ترمیم زخم های دیابتی در بدن را در انواع مختلف حیوانات از جمله خرگوش، موش صحرایی و رت با استفاده از مدل های مختلف با اصلاح ژنتیکی یا القای شیمیایی مورد مطالعه قرار داده اند.

القای مدل حیوانی سوختگی ها

القای مدل های بیماری - مدل سوختگی در موش آزمایگاهی
ایجاد مدل های سوختگی جهت بررسی روند درمان و چگونگی تاثیر داروها و عصاره های گیاهی در مسیر درمان انجام می شود. سوختگی ها به طور کلی با یکی از چهار روش مختلف در مدل های حیوانی ایجاد می شوند: آب گرم، ابزار فلزی داغ، جریان الکتریسیته و پارافین گرم شده. مدل های مختلف سوختگی به پارامترهایی مانند درجه حرارت، مدت زمان قرار گرفتن در معرض و نوع روش ایجاد سوختگی بستگی دارد. در آزمایشگاه مطالعات حیوانی هیستوژنوتک جهت مطالهات بالینی، درجات مختلفی از سوختگی در حیواناتی مانند موش و رت القا می شود.

القای مدل حیوانی انسداد مجاری ادراری

القای مدل حیوانی آتروفی عضلانی

القای مدل حیوانی نقص سیستم ایمنی

جایگاه القا مدل های حیوانات آزمایشگاهی در تحقیقات و پژوهش های روز دنیا

استفاده از مدل‌های حیوانی در مطالعه آناتومی و فیزیولوژی انسان به قرن ششم قبل از میلاد برمی‌گردد و این روند برای دستیابی به دانش و تحقیقات پزشکی برای هزاران سال ادامه داشته است. امروزه تقریباً ۲۰ میلیون موضوعات مدلهای حیوانی در تحقیقات بیومدیکال در حال انجام شدن است که اغلب آنها مدل‌های موش و رت هستند. امروزه موسسات تأمین‌کننده مالی تحقیقات زیست‌پزشکی بر مطالعات مدلهای حیوانی در حوزه تحقیق و توسعه صنعت تولید دارو سرمایه‌گذاری‌های بیشتری دارند، همچنین این احتمال وجود دارد که القای مدل‌ حیوانی بیشتر و بیشتر به سمت مدل‌هایی حرکت کند که به بهترین وجه شرایط و بیماریها و پاتوفیزیولوژی انسانی را با استفاده از مدل‌های چندتایی تقلید کنند.

آموزش و مهارت آموزی در القای مدل‌های حیوانی برای کدام گروه از محققین ضروری می باشد ؟

آموزش و یادگیری نحوه ایجاد و القای مدل‌های حیوانی برای هر فردی که قصد دارد در آزمایشگاه مطالعات حیوانی به عنوان کارشناس آزمایشگاه مشغول به فعالیت گردد، امری ضروری و اجباری است. علاوه بر این کلیه محققین و دانشجویان مشغول به تحصیل در گرایش های علوم زیست شناسی (فیزیولوژی، ژنتیک، سلولی-مولکولی، میکروبیولوژی، جنین شناسی، بافت شناسی، سیتولوژی، بیوتکنولوژی، علوم جانوری، زیست شناسی سلولی و تکوینی، علوم تشریح، زیست دریا)، گرایش‌های پیراپزشکی، پزشکی، دندانپزشکی، علوم تغذیه و دارویی (داروسازی، شیمی دارویی، فارماکوگنوزی، سم شناسی، داروشناسی، فارماسیوتیکس، داروسازی بالینی، بیوتکنولوژی دارویی، رادیوفارماسی، نانوفناوری دارویی) و نیز افرادی سایر رشته های تحصیلی مانند مهندسی پلیمر، فیزیولوژی ورزشی، صنایع غذایی و غیره که در پایان‌نامه و طرح پژوهشی خود مدل بیماری در حیوان آزمایشگاهی را تعریف نموده‌اند، می‌بایست آموزش کامل تئوری و عملی نحوه القای مدل حیوانی را داشته باشند.

القای مدل‌های حیوانی جهت طرح های پژوهشی و پایان نامه های دانشجویی

امروزه بخشی از اعتبار طرح های پژوهشی و پایان نامه٬های حوزه های زیست شناسی، پزشکی و دارویی با مطالعه و تفسیر نتایج در بدن موجود زنده کسب می‌گردد بنابراین القای مدلهای بیماری در حیوانات آزمایشگاهی به عنوان تکنیکی آزمایشگاهی در دسترس و معتبر در محیط زنده از جایگاه ویژه‌ای در طرح های پژوهشی و مطالعات بیماری های انسانی برخوردار است و همواره مورد اعتماد جوامع علمی می باشد. به عنوان مثال هنگامی که در یک طرح پژوهشی، دارویی جدید برای درمان یک بیماری انسانی طراحی و سنتز می‌شود، جهت تایید اثر آن دارو نیاز به مطالعات بالینی در بدن موجود زنده است در نتیجه در این مرحله به منظور انجام تست تاییدی استفاده از القای مدل بیماری جایگزین نمونه انسانی زنده یکی از معتبرترین روش‌های آزمایشگاهی است. به همین منظور ضروری است دانشجویان و محققان در اکثر طرح‌های علمی و پژوهشی پایان‌نامه‌ها بخشی از مطالعات خود را به تحقیق در مدل‌های حیوانی اختصاص دهند تا نتایج حاصل را بتوانند در ژورنال‌های معتبر دنیا چاپ و در بخش صنعت و تولید وارد کنند.

چرا در تحقیقات و پژوهش‌های علمی از حیوانات آزمایشگاهی استفاده می‌شود؟

کشف و توسعه‌ی دارو حاصل از آزمایشات مداوم و بررسی نتایج حاصل از آن در حیوانات آزمایشگاهی کاملا واضح و روشن است. مطابق با نظریه‌ی گونه زایی تمامی گونه ها دارای یک نیای مشترک هستند به عبارت دیگر اجزای تشکیل دهنده ژنوم موجودات تقریبا یکسان است و از سوی دیگر تقریباً علت اکثر بیماری‌ها در ژن‌های ژنوم نهفته است، بنابراین همین علت برای شبیه دانستن عملکرد سلول‌های بدن انسان با حیوانات آزمایشگاهی کافی است. پس طبق این فرضیه انواع آزمایش روی حیوانات برای دست‌یابی به پیشرفت در دانش پزشکی امکان‌پذیر است. به عبارت دیگر بخش‌های بزرگی از بیولوژی حیوان و انسان به روش‌های یکسان یا بسیار مشابه کار می‌کنند، نه فقط در عملکردهای حیاتی مانند تنفس، هضم، حرکت، بینایی، شنوایی و تولید مثل، بلکه در سطح فرآیندهای سلولی و مولکولی پایه نیز کار می‌کنند. این بدین منظور است که ما می‌توانیم نحوه عملکرد بدن و مسیرهای سیگنالینگ را با انجام آزمایش‌هایی روی حیوانات آزمایشگاهی مطالعه کنیم که در انسان غیرممکن است.

متداول‌ترین حیوانات آزمایشگاهی جهت القا مدل بیماری

به منظور القا و ایجاد مدل بیماری از حیوانات آزمایشگاهی مختلفی بر اساس موضوع تحقیق، ویژگی های فیزیکی و ژنتیکی حیوان می‌توان استفاده کرد. از دو گروه حیوانات آزمایشگاهی اکثرا استفاده می شود که عبارتند از جوندگان و غیرجوندگان.

 

جوندگان شامل موش، رت، خوکچه هندی، همستر و غیرجوندگان شامل سگ، خرگوش و میمون هستند. اکثریت قریب به اتفاق مدل‌های حیوانی بیماری، موش (Mouse) هستند، اما حیوانات دیگر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. خرگوش‌ها از تصلب شرایین (سخت شدن شریان‌ها) و همچنین بیماری‌هایی مانند آمفیزم و نقص های مادرزادی و سگ ها به طور طبیعی از سرطان، دیابت، آب مروارید، اختلالات خونریزی مانند هموفیلی رنج می‌برند.

 

رت و مایس نژادها و گونه های مختلفی دارند که کاربردهای متنوعی در ایجاد مدل بیماری‌ها دارند. برای مثال از نژاد c57BL/6 موش برای القای مدل انواع بیماریها از جمله چاقی شدید، هیپرگلیسمی، هایپرانسولینمی، هایپرلیپیدمی و کبد چرب غیر الکلی و نژاد BALB/c برای القای مدل بیماریهای عفونی و سرطانها استفاده می‌شود.

رایج ترین انواع موش های آزمایشگاهی جهت القا مدل بیماری:

  • ⚪ موش NMRI ( جهت مدل های بیماری ساده )
  • ⚪ موش balb.c  جهت مدل های سرطان
  • ⚪ موش C5V (موش مشکی)
  • ⚪ رت 
  • و …

جهت مطالعه دیگر انواع موش های آزمایشگاهی و حیوانات آزمایشگاهی روی دکمه های زیر کلیک کنید

ایجاد مدل های حیوانات آزمایشگاهی و اصول اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی

ایجاد مدل‌های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی از نظر اصول اخلاقی تنها در مواردی قابل قبول تلقی می شود که پس از انجام تحقیقات درمان اصولی و صحیح مدل ایجاد شده انجام گردد. بنابراین ضروری است هر فردی قبل از انجام آزمایش روی حیوانات آزمایشگاهی اصول اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی را آموزش دیده و رعایت کند. دریافت کد اخلاق که شامل استانداردها و دستورالعمل‌های لازم کار با حیوانات آزمایشگاهی است برای تمامی طرح های پژوهشی و پایان‌نامه های دانشجویی مهم و ضروری است. برای مثال انتخاب مناسب نوع نژاد حیوان آزمایشگاهی، روش القا و استفاده از پروتکل‌های استاندارد برای القای مدل سرطان یکی از شرایط اصول اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی است که محقق مستلزم رعایت آنها است.

نحوه ایجاد و القا مدل بیماری در حیوانات آزمایشگاهی

  • ⚪  ایجاد بیماری به وسیله مواد

  • ⚪  ایجاد بیماری به وسیله جراحی

سه مدل از حیوانات آزمایشگاهی وجود دارد که عبارتند از همولوگ، ایزومورف و پیش گویانه. مدل همولوگ علائم و روش های درمانی کاملا مشابه با انسان را دارد. مدل ایزومورف علائم و روشهای درمانی تا حدی مشابه انسان است و مدل پیش‌گویانه فقط از چند علائم به یک بیماری انسان شباهت دارد.
روش‌های معتبر و استاندارد متنوعی برای ایجاد و القا انواع بیماری در حیوانات آزمایشگاهی وجود دارد که انتخاب روش مناسب طبق مدل بیماری موردنظر به عوامل مختلفی مانند سن و جنسیت حیوان بستگی دارد که محقق باید آنها را در نظر داشته باشد. این روش‌های ایجاد عبارتند از گروه روش‌های دستکاری مصنوعی (artificial manipulation) یا القایی و یا تجربی (Experimental) مانند روش جراحی، مواد شیمیایی، تجویز برخی داروهای شیمیایی، یا اعمال برخی محرک‌های محیطی مانند تنش‌های صوتی و گروه دوم روش‌های خود به خودی مانند دستکاری‌های ژنتیکی و جهش یافته و یا روش اصلاح شده ژنتیکی است که ممکن است حیوان آسیب یا بیماری مادرذاتی داشته باشد. برای ایجاد مدل بیماری آلزایمر در رت و موش از دو روش القایی مانند تجویز دارو و روش خود بخودی مانند یک موش تراریخته بیان کننده APP695 انسانی و دارای جهش پروتئین پیش ساز آمیلوئید استفاده می گردد.

اقدامات پس از ایجاد مدل بیماری در حیوان آزمایشگاهی

پس از ایجاد مدل بیماری در حیوان، بر اساس نوع مدل اجاد شده و حیوان هدف باید شرایط نگهداری اعم از دما، رطوبت، نور، رژیم غذایی و غیره را برای مدل های حیوانی ایجاد شده فراهم کرده تا به حیوان در طول مدت مطالعات و آنالیز آسیبی وارد یا دچار مرگ نشود. علاوه بر این می بایست محقق بر مدل های بیماری القا شده صحه‌گذاری کند تا با اطمینان کامل طرح پژوهشی را انجام دهد و همچنین برای ارائه نتایج در مجلات معتبر علمی مدارک و دیتای دال بر تایید مدل ایجاد شده نیاز است. تست‌های آزمایشگاهی تاییدی شامل تستهای مطالعات حیوانی، تکنیک های پاتولوژی و تکنیک های مولکولی هستند که بر اساس نوع مدل ایجاد شده تست تاییدی متفاوت است.

تست های تاییدیه مدل بیماری القا شده در حیوان آزمایشگاهی

پس از انجام پروتکل القای مدل بیماری مورد‌نظر در حیوان آزمایشگاهی، برای اطمینان از اینکه آیا مدل حیوانی هدف ایجاد شده یا به بیان ساده‌تر آیا بیماری هدف پس از گذراندن دوره تیمار در حیوان ایجاد شده است یا نه، می بایست متدهای معتبر آزمایشگاهی با عنوان تست های تاییدیه را انجام داد. اجرای یک یا چند تست تاییدی به عوامل مختلفی از جمله نوع مدل بیماری القا شده، شرایط و امکانات آزمایشگاهی، نوع و جنسیت حیوان بستگی دارد. از جمله تست های تاییدیه اندازه‌گیری سایز تومور، بررسی و اندازه گیری وزن حیوان، تست‌های رفتاری و خونگیری هستند. برای مثال پس از القای مدل بیماری آلزایمر در موش یا رت، در آزمایشگاه حیوانی، تایید مدل بیماری آلزایمر ایجاد شده با انجام تست های رفتاری مانند موریس واتر ماز (Morris Water Maze) ، شاتل باکس (Shuttle Box) و آزمون اپن فیلد (Open Field) انجام می‌شود. همچنین رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی برای پلاک‌های آمیلوئیدی و رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین ائوزین، کریزل ویوله جهت بررسی اجسام نیسل، رنگ آمیزی تیوفلاوین S، سنجشMDA، ROS و آنتی‌اکسیدان های SOD, GPX, Catalase, GSHدر نمونه خون و بافت مغز حیوان نیز می تواند تاییدی بر مدل آلزایمری ایجاد شده باشد.

یکی از تست های تاییدی مدل حیوانی القا شده استفاده از روش بافت شناسی است. پس از ایجاد مدل بخشی از بافت موردنظر را با روش جراحی و بیوپسی جدا می کنند و در آزمایشگاه بافت شناسی روی بافت جدا شده یک یا چند مورد از تکنیک های مختلف آزمایشگاهی از جمله رنگ آمیزی های اختصاصی، ایمونوهیستوشیمی، سنجش مارکر و پروتئین خاص انجام داده می‌شود و نتایج حاصل نشان‌دهنده تایید یا عدم تایید مدل بیماری ایجاد شده می‌باشد.

انواع روش های درمانی پس از القای مدل بیماری

بدون شک یکی از مهمترین دلایل القا و ایجاد بیماری در حیوان آزمایشگاهی تحقیقات درمانی بیماری ها هستند. بنابراین داروی مورد مطالعه باید به مدل حیوانی ایجاد شده تجویز شود و اثر دارو را بر روند درمان بررسی کنند. پروتکل درمان با توجه به نوع و فارماکوکینتیک دارو می تواند متفاوت باشد که عبارتند از تزریق، استنشاقی (اسپری و القای مستقیم در نای)، تزریق (داخل وریدی، داخل صفاقی، جلدی، زیرجلدی و …) روش خوراکی (گاواژ)، روش رکتومی و غیره. مدت زمان درمان هم با توجه به نوع مدل ایجاد شده می تواند متفاوت باشد که در اکثر پروتکل ها دوره درمانی تا ۳۰ روز است. یکی از روشهای نوین درمان می تواند با توجه به علم فیزیولوژی ورزش در نظر گرفت که بسیار کمک کننده در روند درمان هستند. بنابراین تعریف پروتکل های داروی سنتز شده گیاهی، شیمیایی، نانو و غیره به همراه تمرین های ورزشی استقامتی و مقاومتی مانند نردبان، تردمیل، شنا، دویدن داخل روتارود می‌تواند به پروسه درمان مدل القا شده کمک کند.

درمان ورزش با تردمیل

درمان ورزش با شنا

درمان ورزش با نردبان