نانوذرات حامل عصاره های گیاهی
نانوذرات حامل عصاره های گیاهی
هدف از عصاره گیری بدست آوردن مواد دارویی (مواد موثره) موجود در گیاهان (ریشه، برگ، گل و …) یا سایر منابع معدنی و جانوری است. این مواد موثره، در صنایع داروسازی و بخصوص در گیاه درمانی و درمان به شیوه طب سنتی مورد استفاده واقع شوند و در بسیاری از موارد می توانند جایگزین مناسبی برای داروهای تجاری باشند. از آنجا که یکی از خواص نانوذرات، تقویت فرایند دارورسانی می باشد، تولید نانوذرات حامل عصاره های گیاهی ، می تواند اثر بخشی گیاهان دارویی را افزایش دهد.
هیستوژنوتک، با تقویت بخش استخراج گیاهی (عصاره، اسانس و روغن گیری)، ضمن تولید انواع عصاره ها، با تکیه بر دانش داخلی و نیروهای متخصص خود، توانسته است تا در انکپسوله کردن و تولید نانوذرات حامل انواع عصاره های گیاهی، گامی مهم بردارد.
تولید نانوذرات حامل عصاره گیاهی زنجبیل
ماده جینجرول، اصلی ترین ترکیب فعال زیستی زنجبیل می باشد که دارای اثرات قوی ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، ضدانعقاد قوی، کاهش کلسترول خون و … می باشد.
از آنجا که یکی از خواص نانوذرات، تقویت فرایند دارورسانی می باشد، تولید نانوذرات حامل عصاره زنجبیل، می تواند اثر بخشی این داروی گیاهی را افزایش بدهد. شرکت فن آوران بافت و ژن پاسارگاد، با تولید نانوذرات حامل این عصاره توانسته است تا در زمینه های تحقیقاتی مختلف مانند مطالعه روش های درمان ام اس، سکته قلبی، سرطان در مدل های حیوانی اقدامات ارزنده ای را داشته باشد.
در واحد تحقیق و توسعه هیستوژنوتک، تولید نانوذرات به صورت انکپسوله کردن و پوشش دهی عصاره (مواد موثره) با استفاده از پلیمرهای طبیعی مانند کیتوسان انجام می شود. به منظور حفظ و پایدارسازی این نانو ذرات و دیواره پلیمری آنها، از کراس لینکر های مختلف نظیر سدیم تری پلی فسفات (TPP) استفاده می شود.
نانوذرات در نهایت با استفاده از سانتریفیوژ جداسازی می شوند. به منظور حذف بیوپلیمر و مواد شیمیایی اضافی، با استفاده از آب دیونیزه، نانوذرات حاصل چند بار شست و شو داده می شوند. سپس حجم مشخصی از آب دیونیزه به نانوذرات اضافه نموده و در معرض امواج اولترا سونیک (سونیکیشن) قرار می دهیم. کلوئید نهایی در ویال های ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی لیتری نگهداری می شوند. لازم به ذکر است که غلظت کلوئید نهایی می تواند با توجه به نیاز و جزئیات پروژه تغییر کند.
تولید نانوذرات از اسانس های گیاهی
اسانس ها همانند عصاره های گیاهی، دارای خواص درمانی قابل توجهی می باشند و همیشه مورد توجه محققین بوده اند. تفاوت اصلی اسانس ها با عصاره های گیاهی به ماهیت آنها برمیگردد که عصاره های گیاهی حالت آبی-الکلی دارند، در حالیکه اسانس ها بصورت روغنی بوده و نیاز به آماده سازی اولیه جهت تولید نانوذرات می باشد. روغن های گیاهی با خواص درمانی مانند زیتون نیز در این دسته قرار می گیرند.
پروتکل تولید نانوذرات حامل عصاره در بعضی مراحل با پروتکل متناظر با اسانس متفاوت می باشد. بعد از تهیه محلول پلیمری، اسانس را که دارای فاز روغنی است در کلروفرم حل می کنیم تا یک فاز آلی با ویسکوزیته خیلی پایین حاصل شود. سپس فاز آلی را به صورت قطره قطره به محلول پلیمری تحت هم زدن شدید اضافه می کنیم. در این مرحله رنگ مخلوط به رنگ شیری تغییر می کند. و درنهایت کراس لینکر (عامل شبکه ای کننده) را به صورت قطره قطره اضافه می کنیم.
سپس، نانوذرات با استفاده از سانتریفیوژ جداسازی می شوند. به منظور حذف بیوپلیمر و مواد شیمیایی اضافی، با استفاده از آب دیونیزه، چند بار شست و شو داده می شوند. سپس حجم مشخصی از آب دیونیزه به نانوذرات اضافه نموده و در معرض امواج اولترا سونیک (سونیکیشن) قرار می دهیم. کلوئید نهایی در ویال های ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی لیتری نگهداری می شوند. لازم به ذکر است که غلظت کلوئید نهایی میتواند باتوجه به نیاز و جزئیات پروژه تغییر کند.
مطالب مرتبط: تولید نانو ذرات و نانوساختارها با رویکرد پژوهشی و درمانی – تولید نانو ذرات حامل دارو (نانوحامل)