تاثیر فعالیت ورزشی در بهبود التهاب کلیوی
تاثیر فعالیت ورزشی در بهبود التهاب کلیوی
التهاب و سمیت در کلیه ممکن است به علل مختلفی ایجاد شود، از جمله آن میتوان به سنگ کلیه، عفونت مثانه و مجاری ادراری و یا مصرف داروهای شیمیایی اشاره کرد. این نوع التهاب در زنان با سن بالا و باردار در مقایسه با مردان شایع تر است. روش های تشخیص این نوع التهاب از طریق آزمایش خون امکان پذیر است. یکی از روش های درمان این نوع التهاب که بسیار در دسترس، کم هزینه و بدون عوارض جانبی است، فعالیت های ورزشی و تغییر سبک زندگی غیرفعال به فعال می باشد.
تاثیر فعالیت ورزشی در بهبود التهاب کلیوی
مصرف داروهای شیمیایی تقریبا ۲۰ درصد موارد نارسایی ها و التهاب های کلیوی را به وجود میآورند. مطالعات ۶۰ درصد علت التهابات کلیوی در افراد سالمند را ناشی از مصرف داروها گزارش کرده اند. در مقایسه با ۳۰ سال گذشته، امروزه آمار افراد سالمند در جامعه رو به افزایش است و شیوع بیشتری از بیماری های دیابتی و قلبی – عروقی وجود دارد. در نتیجه مصرف داروها بیشتر شده و احتمال آسیب عملکرد کلیه ها بیشتر میشود.
سیس پلاتین دارویی است که با دخالت در تقسیم سلولی باعث از بین رفتن آن می شود، بنابراین در درمان انواع سرطان ها از جمله سرطان تخمدان، مثانه، رحم و پستان کاربرد دارد. در حال حاضر، هیچ روش درمانی دارویی خاصی برای جلوگیری از اسیب حاد کلیوی ناشی از مصرف سیس پلاتین وجود ندارد و برخی از روشهای آزمایش شده به منظور غلبه بر این التهاب کلیوی تنها اثرات ضد سرطانی این دارو و یا اختلالات فیزیولوژیکی ناشی از آن را تا حدودی بهبود داده اند.
تحقیقات اخیر نشان داده اند که یکی از روش های اثربخش در بهبود التهابهای کلیوی در نمونه های حیوانی دیابتی بکارگیری تمرینات ورزشی از جمله ورزش های هوازی، ورزش های با شدت پایین و متوسط میباشد.
در آخرین مطالعه انجام شده در دانشگاه فدرال برزیل محققان با تزریق صفاقی سیس پلاتین در ۴۰ سر رت ماده مدل حیوانی التهاب کلیوی را ایجاد کرده و تأثیر ۸ هفته تمرین ورزش تردمیل با پروتوکل های (تمرین با شدت بالا و تمرین مداوم با شدت پایین و متوسط) را مورد بررسی قرار دادند.
در ابتدا از همه موش ها آزمون حداکثر دویدن گرفته شد و بعد ۵ روز در هفته به مدت ۸ هفته پروتوکل های تمرینی با استفاده از تردمیل اجرا گردید. در تمرین کم فشار حیوان (Low Intensity Training-LIT) با ۴۵ تا ۵۰ درصد حداکثر توان، در تمرین با شدت متوسط (Mild Intensity Training-MIT) با ۵۵ تا ۷۰ درصد حداکثر توان، در تمرین پرفشار حداکثر ۸۵ درصد حداکثر توان (High Intensity Interval training – HIIT)
بعد از اتمام ۸ هفته بافت برداری انجام شد و بافت کلیوی حیوان استخراج و با استفاده از روشهای ایمونوهیستوشیمی (IHC)، تکنیک Real time PCR، استخراج RNA از بافت و سلول و الایزا (ELISA) نمونه ها و داده های مورد نظر جمع آوری گردید.
نتایج این تحقیق نشان داد که فعالیت ورزشی تأثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود التهاب ایجاد شده ناشی از مصرف داروی سیس پلاتین در موش های ماده داشته درحالیکه فعالیت ورزشی با شدت بالا در بهبود التهاب کلیوی ایجاد شده با مصرف سیس پلاتین نقش قابل توجهی را ایفا کرد و این پروتوکل تمرینی در مقایسه با تمرین با شدت کم و متوسط برتری داشته است.
با توجه به تعداد اندک تحقیقات انجام شده در زنان مبتلا به التهابهای کلیوی ناشی از مصرف سیس پلاتین این پژوهش فعالیت ورزشی را به عنوان یک روش در دسترس معرفی کرده و پیشنهاد میکند که افراد دارای آسیب های کلیوی به خصوص زنان میتوانند با بکارگیری از این روش عوارض و مسمومیت کلیوی ناشی از این دارو را کاهش دهند.
منابع:
High-intensity interval training is more effective than continuous training to reduce inflammation markers in femalerats
with cisplatin nephrotoxicity
The impact of high-intensity interval training versus moderate-intensity continuous training on vascular function: asystematic review and meta-analysis
مطالب مرتبط: تکنیک ایمونوهیستوشیمی IHC – واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR
خدمات مرتبط: پژوهش و مطالعه بروی حیوانات آزمایشگاهی – پژوهش های فیزیولوژی ورزشی و علوم ورزشی