پانسمان موش رت و حیوانات آزمایشگاهی
بررسی اثر انواع زخم پوش ها بر بهبودی و جلوگیری از عفونت زخم
پانسمان حیوان آزمایشگاهی جهت بررسی روند بهبودی، پیشگیری از عفونت و جلوگیری از خونریزی انواع مدل های زخم ایجاد شده در رت و موش و دیگر حیوانات آزمایشگاهی انجام می شود.
زخم و دیر بهبود یافتن آن همیشه با درد و مشکلات زیادی مانند ایجاد عفونت، کاهش جریان خون، سختی رگ ها، شکنندگی پوست و گاها مشکل در تحرک حیوان همراه است.
پانسمان موش آزمایشگاهی برای چه کاربردی مورد نیاز است ؟
یکی از دلایل پانسمان زخم موش و حیوانات آزمایشگاهی، بررسی اثر انواع درمان ها و کاربرد های آنهاست . بنابراین در پژوهش هایی که به وسیله القای مدل های بیماری در حیوانات آزمایشگاهی و توسط متخصصین در آزمایشگاه مطالعات حیوانی انجام میگردد، پس از ایجاد انواع زخم ، نیاز به پانسمان حیوان آزمایشگاهی وجود دارد .
پانسمان زخم حیوانات آزمایشگاهی در چه نوع زخم هایی صورت میگیرد ؟
بستن زخم ها معمولا برای زخم هایی مانند مدل سوختگی، مدل زخم دیابتی، مدل زخم عفونی و مدل زخم معمولی بروی حیوانات آزمایشگاهی نظیر موش ، رت ، خرگوش ، خوکچه هندی ، و همستر ایجاد می شود
- پانسمان برای القای مدل سوختگی در حیوانات آزمایشگاهی
- پانسمان زخم موشهای آزمایشگاهی مدل زخم های دیابتی
- پانسمان زخم های معمولی
پانسمان برای چه حیواناتی انجام میگردد؟
حیوانات آزمایشگاهی همچون موش های آزمایشگاهی ، رت ها ، خرگوش و .. برای این مطالعات مورد استفاده پژوهش گران قرار میگیرند که شما میتوانید مطلب کامل درباره انواع حیوانات آزمایشگاهی را در مطلب مرتبط مطالعه فرماییئ .
بررسی اثر پانسمان حیوانات آزمایشگاهی در درمان های مختلف
با استفاده از داربست ها ، ترکیبات و عصاره و اسانس های گیاهی و انواع نانوذرات ضد باکتری مانند نانو نقره، پژوهش های متعددی جهت بررسی اثر پانسمان بر بهبود زخم و جلوگیری از عفونت زخم با بیشترین کارایی انجام می شود.
استفاده از زخم پوش ها در آزمایشگاه حیوانی معمولا با هدف تسهیل در بهبودی زخم، پیشگیری از عفونت، جلوگیری از خونریزی، عایق دما، حفظ رطوبت زخم و حفاظت زخم از صدمات مکانیکی انجام می شود.
زخم پوش های سنتی از مواد طبیعی ساخته و طراحی شده بودند تا زخم را بپوشانند؛ اما زخم پوش های مدرن شامل موادی هستند که به صورت مستقیم با سلول ها میانکنش داده و مواد فعال خود را به محیط زخم می رسانند. در واقع کار این پانسمان ها فراهم آوردن شرایط بهینه برای بهبود زخم توسط سیستم ایمنی است.
ویژگی های پانسمان حیوانات آزمایشگاهی
پانسمان ایده ال باید غیرسمی بوده، زخم را حفاظت کند، زخم و محیط اطراف آن را مرطوب نگه دارد، کمترین آزار را برای حیوان داشته و مقرون به صرفه باشد.
پانسمان و یا زخم پوش مناسب با رساندن ترکیبات و عوامل مورد نیاز به بهبود زخم کمک می کند. در حال حاضر هزاران نوع محصول مربوط به زخم و بهبود آن در بازار وجود دارد. با وجود این طیف گسترده و انتخاب های فراوان، یک پانسمان برتر وجود ندارد و محقق باید بر اساس نیاز پژوهش خود پانسمان و زخم پوش مناسب را انتخاب کند.
مطالب مرتبط: اصول اخلاقی کار با حیوانات آزمایشگاهی نظیر موش، رت، خرگوش – انواع سویه های موش آزمایشگاهی
انواع پانسمان حیوانات آزمایشگاهی
پانسمان هیدروژلی Hydrogel dressing
پانسمان های هیدروژلی مقدار مایع زیادی دارند که به بستر زخم، آب اضافه می کند. هیدروژل ها می توانند از ترکیبات سنتزی مثل پلی اکریل آمید یا پلی اتیلن گلیکول، و یا از بیو پلیمرهای طبیعی مانند کیتوزان یا کلاژن ساخته شوند. ساختار شبکه ای و آبدوست این پانسمان ها، ضد حساسیت بوده و در حالی که نسبت به متابولیت ها نفوذپدیر است، با بافت های بدن واکنش نمی دهد.
نرم و الاستیک بودن هیدروژل ها، کار با این پانسمان ها را ساده می کند و شفاف بودن آن ها باعث می شود بدون نیاز به باز کردن پانسمان وضعیت زخم قابل بررسی باشد.
با توجه به اینکه ۷۰-۹۰ % از هیدروژل ها از آب تشکیل شده است، در آزمایشگاه حیوانی برای پانسمان زخم موش یا رت های دارای زخم معمولی و خشک، مدل زخم عفونی، مدل های سوختگی و بریدگی های سطحی استفاده می شود و بهتر است هر ۱ تا ۳ روز تعویض شود.
مطالب پیشنهادی: ایجاد مدل زخم – خونگیری از موش رت و سایر حیوانات آزمایشگاهی
پانسمان هیدروکلوئیدی Hydrocolloid dressing
پانسمان های هیدروکلوئیدی تقریبا نسبت به ورود آب، اکسیژن و باکتری ها نفوذ ناپذیر هستند. این نوع پانسمان در تماس با زخم، ترشحات را جذب کرده و به ژل تبدیل می شود. این پانسمان با مرطوب نگه داشتن زخم منجر به بهبود زخم از طریق هضم خود به خودی می شوند. همچنین کلوئیید ها pH زخم را پایین نگه می دارند تا باکتری ها در محل زخم رشد نکنند.
در آزمایشگاه حیوانی از پانسمان های هیدروکلوئیدی برای مدل های زخم سائیدگی، سوختگی های خفیف، زخم های ناشی از عمل جراحی و زخم های فشاری کم عمق ایجاد شده روی رت یا موش استفاده می شود و با توجه به شدت زخم هر ۲ تا ۴ روز نیاز به تعویض دارند.
پانسمان هیدروفوم Hydrofoam dressings
معمولا از یک لایه پلی اورتان یا سیلیکون ساخته شده اند. در بسیاری از پانسمان های جدیدتر، از نانوکریستال نقره برای جلوگیری از التهاب و عفونت استفاده می گردد. لایه ی بیرونی آب گریز و از ورود مایعات و باکتری ها به زخم جلوگیری می کند ولی اجازه ی عبور هوا را می دهد.
به دلیل طبیعت فوم، این پانسمان ها می توانند ترشحات بسیار زیادی جذب کند. این پانسمان ها در آزمایشگاه حیوانی برای زخم هایی با ترشحات زیاد در موش یا رت به کار می رود و بسته به نوع زخم هر ۲ تا ۴ روز نیاز به تعویض دارند.
پانسمان آلژینات Alginate dressing
پانسمان آلژینات معمولا از کلسیم تشکیل شده ولی ممکن است با نقره یا عسل ترکیب شده باشد. نفوذپذیری بالا و غیرچسبنده بودن این پانسمان ها، باعث می شود ترشحات حاصل از زخم جذب پانسمان شده و از عفونت باکتریایی جلوگیری شود. آلژینات ها می توانند ماکروفاژ ها را فعال کنند و با فعال کردن سیگنال های التهابی، سرعت بهبود زخم را در حیوانات آزمایشگاهی افزایش دهند.
با توجه به اینکه این پانسمان ها برای عملکرد مناسب خود به رطوبت نیاز دارند، از این پانسمان ها نباید در زخم های خشک استفاده شود. برای جلوگیری از خشک شدن بیش از حد زخم، معمولا این پانسمان ها با لایه ای از فوم یا هیدروکلوئید همراه می شوند. این پانسمان ها در آزمایشگاه حیوانی معمولا برای زخم های فشاری عمیق، مدل زخم عفونی و زخم هایی با میزان ترشح کم به کار می روند و بسته به شدت زخم هر ۲ تا ۴ روز تعویض می گردند.
مطالب پیشنهادی: بیهوشی در موش رت و سایر حیوانات آزمایشگاهی – خونگیری از موش رت و سایر حیوانات آزمایشگاهی
پانسمان Microcurrent wound dressings (MCDs)
این پانسمان ها در تماس با رطوبت حاصل از ترشحات زخم، جریان الکتریکی ضعیفی ایجاد می کنند که به بهبود زخم کمک می کند. نسل های اولیه این پانسمان ها بزرگ و حجیم بودند و به منبع تغذیه احتیاج داشتند اما با پیشرفت تکنولوژی MCD های کوچک بی سیم طراحی و ساخته شدند. MCD با مکانیسم های مختلفی منجر به بهبود زخم می شود. در فاز التهابی، MCD ممکن است مدت التهاب را کاهش داده و اثرات ضد میکروبی داشته باشد. در فاز تکثیری MCD ها به آنژیوژنز کمک کرده، فیبروبلاستها را جذب کرده و بازسازی بافت پوششی را افزایش می دهد.
پانسمان ضدباکتریای Antimicrobial dressings
در فرم های مختلفی وجود دارند و معمولا شامل نانوذرات فلزی، عسل یا پلی هگزا متیلن بیگوانید (polyhexamethylene biguanide) می باشند. مطالعات انجام شده روی موش یا رت در آزمایشگاه حیوانی هیستوژنوتک نشان داد است که این پانسمان ها در حضور آلودگی باکتریایی، روند ترمیم زخم را تسریع می کنند.
زخم پوش های اسپری شونده Spraying dressings
پانسمان های معمولی، معمولا در یک سایز مشخص تولید می شوند، به یک لایه ی چسبنده نیاز دارند و باید به صورت مداوم تعویض شوند که ممکن است دردناک باشد و برای زخم ها با سطح و عمق زیاد مناسب نباشد. بنابراین زخم پوش هایی قابل اسپری مبتنی بر هیدروژل ها، با کراس لینک ضعیف بین دو پلیمر ساخته شدند که می توانند با پپتیدهای آنتی باکتریال ترکیب شوند و زخم پوش های آنتی باکتریال، چسبنده و بدون نیاز به تعویض مداوم ایجاد کنند. از این مدل پانسمان در آزمایشگاه حیوانی برای زخم های با سطح وسیع و عمق زیاد و دردناک استفاده می شود.
مطالب مرتبط: اتاق حیوانات آزمایشگاهی هیستوژنوتک – آزمون های رفتاری
خدمات مرتبط: پژوهش و مطالعه بروی حیوانات آزمایشگاهی – پژوهش های فیزیولوژی ورزشی و علوم ورزشی – ایجاد انواع مدل های حیوانی